Image 1
Image 2

SCHIMBARE DE REGIM

Polonia primește cele 5 miliarde de euro blocate până acum

Uniunea Europeană va transfera Poloniei în acest an un prim ajutor financiar de 5 miliarde de euro, care până acum a fost în mare parte îngheţat din cauza regresului democratic…
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… după cum au declarat vineri, 15 decembrie, şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, şi noul prim-ministru al ţării, Donald Tusk, relatează Reuters.

 

Tusk a promis să restabilească statul de drept în cea mai mare ţară estică a UE, după ce a înlăturat de la putere partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a fost în conflict cu UE timp de aproape un deceniu în privinţa drepturilor democratice.

 

“Salut angajamentul de a pune statul de drept în fruntea agendei guvernului dumneavoastră”, a declarat Von der Leyen, după o întâlnire cu Tusk la Bruxelles.

 

Anunţând primul transfer – care face parte dintr-un program al UE pentru a ajuta tranziţia energetică de la combustibilii fosili şi nu are condiţiile obişnuite ale blocului comunitar privind statul de drept -, şefa CE a spus că vor veni mai mulţi bani pe măsură ce Polonia va restabili un sistem judiciar independent.

 

De asemenea, Von der Leyen a salutat obiectivul Varşoviei de a se alătura Parchetului European (EPPO), ceea ce PiS a refuzat să facă.

 

Salutând ceea ce a glumit ca fiind un cadou de Crăciun din partea executivului UE, Tusk a declarat că Polonia va reconstrui instituţiile democratice şi va juca un rol mai activ în Europa, o altă schimbare observată la Varşovia după ani de izolare tot mai profundă a PiS.

 

 

“Va continua”, a scris el pe reţelele de socializare.

 

CITEȘTE ȘI:

Ciucă: România are o evoluție economică ce îi va permite să depășească Polonia ca PIB

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns