Ingrediente
Pentru blaturi:
– 1/2 kg faina fina
– 4 linguri de untura
– 4 linguri de zahar
– 4 galbenusuri de oua
– 1-2 plicuri zahar vanilat, un plic de praf de copt
– un varf de cutit de sare
– 2-300 g de smantana (in functie de grosimea sa)
Pentru umplutura:
– 500 g de zahar tos
– 6 oua
– coaja rasa de la o lamaie
– 500 g de cartofi fierti
– 400 g de mac macinat
– 1-2 linguri de gem de caise
Mod de preparare:
Faina se freaca bine-bine cu untura, apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, sarea si galbenusul de oua se amesteca, apoi incet, se adauga smantana, pana cand aluatul capata o consistenta potrivita pentru intins.
Se mai framanta putin si se imparte in doua. Se intinde la marimea tavii si se pune in tava unsa cu unt sau untura. Blatul se unge foarte subtire cu gem.
Cartofii curatati se fierb si se zdrobesc pana devin pastosi si inca pana mai e fierbinte se amesteca cu macul, galbenusurile de oua, zaharul si cu coaja de lamaie, apoi cu grija, se amesteca cu albusurile batute spuma tare.
Se aseaza din nou un strat foarte subtire de gem, apoi si blatul urmator, sau in loc de blat se pot face gratii. Se coace in cuptor preincalzit, la foc potrivit, circa 30 minute. Se poate orna cu gem sau zahar pudra.
Fii primul care comentează