Image 1
Image 2

Prăjitura Greta Garbo

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Această prăjitura face parte din cele clasice şi o găsim aproape în toate caietele de reţete ale bunicilor noştri. Prăjitura conţine multă nucă, dulceaţă şi foi făcute în casă.

Ingrediente necesare pentru 4 foi:

– 500g faina
– 200g unt moale
– 2 oua mari
– 250g smanatana
– 100g zahar pudra vanilat
– un pliculet drojdie uscata
– un praf de sare

Amestecăm drojdia uscată cu zahărul pudră, făina, şi sarea. Toate acestea se pun într-un bol iar în mijloc se face o gropiţă. Ouăle se bat separat şi le amestecăm cu smântâna şi untul moale. Amestecul se toarnă în mijlocul făinii şi se frământă până când aluatul devine omogen.

Bolul se acoperă cu un prosop uscat şi se lasă la dospit timp de 30 de minute. Apoi aluatul se împarte în 4 părţi egale, din care întindem 4 foi de dimensiunea tăvii în care urmează să coacem prăjiura. Este recomandat să folosiţi o tavă cu diametrul de 35×28 cm.

Ingrediente necesare pentru umplutură:

– 500g nucă măcinată
– 200g dulceaţă de caise
– 300g gem de măcieşe
– 200g zahăr

Toate ingredientele pentru umplutură se amestecă până când avem o cremă omogenă. Dacă doriţi o prăjitură mai crocantă, atunci puteţi toca nucile cu cuţitul în loc de maşina de tocat.

Aşezăm prima foaie în tavă şi o ungem cu puţin unt. După care punem a doua foaie, din nou umplutura şi continuăm tot aşa până când nu mai avem umplutură. Ultima foaie rămâne liberă deoarece peste va veni glazura.

Lăsăm prăjitura la dospit timp de 30 de minute iar apoi o băgăm în cuptorul încins la180C, timp de 45-60min.

Înainte de a glazura, prăjitura trebuie să fie deja răcită. Pentru glazură folosim 200g ciocolată cu lapte, topită în baie de aburi şi amestecată cu 2 linguri de unt şi una de miere.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Khachapuri, plăcintă sărată din Georgia

Khachapuri, plăcintă cu brânză din Georgia

Khachapuri, o pâine savuroasă umplută cu brânză, este un fel de mâncare emblematic pentru Georgia, apreciat ca o gustare sau o masă completă. Adesea cumpărat de la chioșcurile stradale, acesta variază în formă și conținut, cele mai populare soiuri fiind Imeretian (rotund) și Adjaran (deschis, cu un ou crud deasupra).