Image 1
Image 2
Acasa

SÂMBRA OILOR

Pregătiri pentru Sâmbra Oilor din 12 mai

Pregătiri pentru Sâmbra Oilor din 12 mai
Spre deosebire de anii anteriori, când tradiţionala sărbătoare a Sâmbrei Oilor avea loc în prima duminică din luna mai, iată că de această dată,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… sărbătoarea a fost decalată cu o săptămână, ca urmare a faptului că, în prima duminică a lunii au fost marcate Sărbătorile Pascale Ortdoxe şi Greco-Catolice. Aşa se face că tradiţionala serbare câmpenească va avea loc duminică, 12 mai, pe dealul de la Huta Certeze.

 

Pentru a a avea certitudinea că fiecare instituţie implicată în organizare este pregătită, cu aproape două săptămâni în urmă, la Prefectura Satu Mare, a fost organizată o întâlnire informală, fiind propusă ultima întâlnire înainte de manifestarea folclorică, chiar la locul de desfăşurare, demers care face parte din pregătirile pentru Sâmbra Oilor.
În acest context, marţi 7 mai, prefectul Ioan Tibil, împreună cu directorul de Cancelarie, Radu Iancu s-au deplasat la Huta Certeze, pentru a pune la punct unele detalii organizatorice privind buna desfășurare a tradiționalei sărbători a Țării Oașului, Sâmbra Oilor, ediția a 66-a.

 

La întâlnirea de pe dealul de la Huta Certeze au mai participat vicepreședintele Consiliului Județean, Lenuța Cornea, viceprimarul orașului Negrești Oaș, Constantin Fanea, primarul comunei Certeze, Petru Ciocan, șefi de structuri din Ministerul Afacerilor Interne, directori de instituții deconcentrate cu atribuții în domeniul sanitar şi pentru siguranța alimentelor, respectiv în cultură.

 

În cadrul întâlnirii de comandament prefectul Ioan Tibil a trecut în revistă măsurile specifice pentru fiecare instituție în parte, asigurându-se că fiecare autoritate este pregătită pentru evenimentul ce se va desfășura duminică, 12 mai 2024, de la ora 12 pe dealul de la Huta Certeze şi Moișeni.
Aflată la cea de-a 66-a ediţie, tradiţionala sărbătoare câmpenească Sâmbra Oilor este o manifestare ce constituie expresia unei realităţi existente încă în satele din Ţara Oaşului precum şi în alte zone ale ţării, prilejuită de urcarea oilor la munte, la începutul verii.

 

După momentul măsurişului laptelui şi îndeplinirea unor ritualuri menite să apere stâna şi ciobanii, poate începe sâmbra. Sâmbra se încheie cu o serbare pastorală căreia cântecul, dansul şi portul popular autentic îi dau o strălucire cu totul deosebită.
Sătmărenii, dar şi cetăţenii din judeţele învecinate sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare la acest eveniment. Şi asta mai ales pentru faptul că sărbătoare din acest an se desfăşoară în an cu mai multe scrutinuri electorale.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

NORD VEST PATRONATE

Șef nou peste patroni

La Zalău a avut loc luni, 20 noiembrie, o întâlnire a patronatelor din Regiunea de Nord Vest afiliate la Consiliul Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR),