Image 1
Image 2

Preoții sătmăreni s-au reunit marți într-o conferință

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare a găzduit ieri, 22 octombrie, cea de a doua conferință preoțească de toamnă a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. 

Prima conferință preoțească a avut loc luni, 21 octombrie, în biserica cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Şomcuta Mare, unde au fost prezenți peste 250 de preoţi din protopopiatele Baia Mare, Lăpuş şi Chioar.

Conferinţa a început cu săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, fiind prezenți sute de preoți din protopopiatele Satu Mare, Carei și Negrești Oaș.
”Azi, în cea de a doua zi a conferinței de toamnă ne-am adunat în Catedrala Ortodoxă «Adormirea Maicii Domnului» din cetatea Sătmarului, reunind părinții slujitori din protopopiatele Satu Mare, Carei. Așa cum este rânduiala noastră sfântă și după cum spune și o vorbă înțeleaptă din popor, orice lucru pe care îl faci să îl începi cu Dumnezeu, și noi, slujitorii Sfântelor Altare am început cu sfânta și Dumnezeiasca liturghie. Titlul conferinței pe care Părintele Arhimandrit Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi starețul Mănăstirii Rohia, ni l-a întocmit și l-a susținut în fața preoțimii are o conotație cu totul și cu totul specială – «Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu – iubitori ai scrierilor patristice și postpatristice». Întrucât ne găsim în Anul Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, părintele arhimandrit a dezvoltat o temă profundă cu multe date istorice din viața celor doi patriarhi pe care Biserica Ortodoxă Română i-a avut”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

La începutul conferinței, părintele Gabriel Groza, director al Liceului Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt”, alături de mai mulți elevi ai liceului, dar și de cadrele didactice, au prezentat proiectul în care liceul s-a înscris în acest an școlar. Este vorba despre Concursul Național “Euroscola”, ediția a XII-a (2019-2020). În acest context, Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” a demarat o campanie de promovare a unei personalități marcante din perspectivă educațională și vocațională, care poate constitui un simbol al zonei în care ne desfășurăm activitatea și un model de educație și vocație în viața tinerilor, contribuind la funcționarea armonioasă și creșterea bunăstării comunității sătmărene, personalitatea aleasă fiind Înalt Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSZIUA MORȚILOR LA CATOLICI

Programul parastaselor din cimitirele din Maramureș

Catolicii din Maramureș comemorează Ziua Pomenirii Morților pe 2 noiembrie. Cu această ocazie în locurile amenajate din cimitire, se va oficia parastasul solemn comun. Participă toți credincioșii care au rude decedate și îngropate în respectivul cimitir.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now