Image 1
Image 2

ALEGERILE LOCALE DIN MOLDOVA

Președinta Maia Sandu nu are foarte mare susținere pro-europeană

Chișinău și alte șase municipii din Moldova și-au ales primarii din afara partidului de guvernământ. Ce înseamnă acest val electoral pentru viitorul parcurs european al țării?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Chișinău, Moldova – Duminică 5 noiembrie 2023, zi electorală decisivă pentru viitorul administrației locale din Republica Moldova. Șapte din cele 11 municipii implicate în alegeri și-au ales primarii încă din primul tur de scrutin. Surprinzător, niciunul dintre candidații victorioși nu face parte din rândurile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea aflată la putere la nivel național, scrie Agerpres. De aici rezultă că președinta Maia Sandu nu are foarte maere susținere pro-europeană la nivel local.

 

Conform datelor oficiale furnizate de Comisia Electorală Centrală, cetățenii din Chișinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hîncești, Orhei, Soroca și Strășeni au votat pentru candidați independenți sau pentru reprezentanți ai opoziției. În capitala Chișinău, primarul incumbet Ion Ceban, reprezentând Mișcarea Alternativa Națională, a câștigat un nou mandat cu 50,62% din voturi, lăsând în urmă candidatul PAS, Lilian Carp, care a acumulat 28,23% din preferințele alegătorilor.

 

La Cahul, candidatul independent Nicolae Dandiș a dominat cursa cu un impresionant 73,63%, eclipsându-l pe Marcel Cenușa de la Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), care a obținut 19,49% din voturi. Alegătorii din Ceadîr-Lunga au mers pe mâna lui Anatoli Topal, tot un independent, care a primit un solid 73,89%, depășindu-l pe contracandidatul său independent, Gheorghi Marangoz, cu 11,54% din sufragii.

 

În Hîncești, victoria a revenit lui Alexandru Botnari de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), care a obținut 51,72% din voturi, depășindu-l pe Marcel Petrușan de la PAS, cu 26,63%. Municipiul Orhei l-a văzut pe Tatiana Cociu de la Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei triumfând cu 57,59% din voturi, în timp ce la Soroca, Lilia Pilipețchi de la PSRM a învins cu un robust 71,01%.

 

Cel mai categoric rezultat a fost înregistrat în Strășeni, unde Valentina Casian, independentă, a obținut 83,47% din voturi, impunându-se față de candidatul PDCM, Alexandru Trohin, care a primit doar 9,15%.

 

Pentru municipiile Bălți, Comrat, Edineț și Ungheni, lupta electorală va continua într-un al doilea tur, unde PAS speră să-și asigure o victorie prin candidatul său la Ungheni, Dionisie Ternovschi, care a primit 30,57% din voturi. Acesta va concura împotriva independentului Vitalie Vrabie, ce a obținut 25,51% din sufragii.

 

În orașele Bălți și Comrat, confruntarea se va desfășura între Alexandr Petkov de la Partidul “Nostru” și independenta Arina Corșicova, respectiv între cei doi independenți Serghei Anastasov și Nicolai Dudoglo. La Edineț, Constantin Cojocari de la Liga Orașelor și Comunelor va intra în competiție cu Oleg Sanduleac de la PSRM.

 

De menționat că în Republica Moldova există încă două municipii, Tiraspol și Bender, controlate de autorități separatiste transnistrene, unde procesul electoral se desfășoară separat.

 

Cu toate acestea, Igor Grosu președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a lăudat progresul european în Republica Moldova, subliniind succesul candidaților pro-europeni în majoritatea localităților. Într-un briefing de presă, Grosu a mulțumit cetățenilor pentru participarea lor la vot și a exprimat necesitatea de a începe lucrul pentru atingerea unui standard de viață european.

 

“Dragi cetățeni, vă mulțumim că ați ieșit la vot, că v-ați exprimat alegerea pentru primarii și consilierii care vor conduce localitățile noastre. Europa a câștigat în Moldova în majoritatea localităților. Acum este nevoie să ne apucăm de lucru și să aducem cu adevărat nivelul european de trai acasă,” a afirmat Grosu, citat de Ziarul de Gardă.

 

Grosu a recunoscut provocările întâmpinate în timpul campaniei, menționând amestecul unui stat străin și propagandei negative, dar a lăudat performanța PAS, care a obținut rezultate bune la nivel național. Cu toate acestea, a exprimat respectul față de decizia locuitorilor din Chișinău care nu l-au ales pe candidatul PAS pentru funcția de primar, promițând că partidul va învăța din acest vot.

 

În ceea ce privește administrația locală, Grosu a mulțumit echipei pentru eforturile lor în campanie și a accentuat că cei 20 de consilieri PAS în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) vor veghea la buna guvernare a orașului și vor promova parcursul european.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with