Image 1
Image 2
Acasa

OFERTA DIN PIAȚĂ

Preţul căpşunelor a scăzut la 20 de lei kilogramu, la două săptămâni de la primele oferte pe piaţă

Preţul căpşunelor a scăzut la 20 de lei kilogramu, la două săptămâni de la primele oferte pe piaţă
 Răcirea vremii din săptămâna abia încheiată, dar şi precipitaţiile nesemnificative căzute, au îndemnat legumicultorii producători de răsaduri mai ales, să iasă cu ele la vânzare, în speranţa că vor găsi cumpărători pentru roadele muncii lor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aşa se face că, în ultima parte a săptămânii, pieţele sătmărene au fost în bună parte ocupate de comercianţii de răsaduri. Interesant este faptul că, în ciuda unei oferte deosebit de bogate de roşii – diverse soiuri, ardei, vinete, varză şi gulii timpurii, răsaduri de castraveţi, de dovlecei, de cimbru, de crizanteme şi câte altele, preţurile rămân constante, similare cu cele de săptămâna trecută. Doar la varza şi guliile timpurii, preţul a ajuns la 50 de bani firul, în vreme ce alte răsaduri au rămas la 1,5 lei firul pentru cele mai puţin crescute şi de 2 lei pentru celelalte..

 

 

Pe o vreme frumoasă, în uşoară încălzire, la sfârşitul săptămânii abia încheiate am făcut o vizită în Piaţa Someş din Satu Mare. Lume relativ puţină în rândurile cumpărătorilor. În anumite momente ale zilei de sâmbătă, 27 aprilie, aveai senzaţia că sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători. Pentru a face o cât mai convingătoare reclamă, lângă fiecare lădiţă cu răsaduri, era amplasat un plic, pe care se regăsea, aşa cum au spus comercianţii, imaginea legumei care se va obţine din răsadurile cumpărate. Au fost foarte puţini cei care au dar curs provocării, cumpărând răsaduri. Este demn de remarcat faptul că, munca de convingere a ajuns până acolo, încât, erau inscripţii în limba maghiară, care dovedeau fără echivoc faptul că, legumicultorul este român şi a scris după ureche în limba maghiară.

Aşa cum anticipam în cele de mai sus, vremea în uşoară încălzire, dar cu precipitaţii în cea de a doua parte a săptămânii în care am intrat, a lăsat în bună parte răsadurile în alveolele în care au fost produse. Poate se vor vinde începând de miercuri, dacă vremea rămâne caldă şi vor fi precipitaţii. Pe mese se regăseau şi tradiţionalele legume precum morcovi, pătrunjei, gulii, ceapă uscată, ceapă verde, ridichi, varză nouă, alte verdeţuri precum: frunze de pătrunjel, de ţelină, de leuştean, de mărar ş.a. N-au lipsit nici căpşunele. Oferta este în continuă creştere, iar preţurile sunt în scădere. Dacă în urmă cu aproximativ două săptămâni, atunci când au apărut pe piaţă primele căpşune din Micula, fructele se vindeau la 30 de lei kilogramul – oferta fiind modestă, de această dată, pe fondul creşterii ofertei, preţul a scăzut la 20 de lei kilogramul.Încă un fapt demn de remarcat, femeile care erau la mese pentru a vinde diverse legume, în timpul liber curăţau şi dădeau pe răzătoare hreanul, sub ochii potenţialilor cumpărături. Ca fapt divers, hreanul rădăcină se vindea la 20 de lei kilogramul, în vreme ce borcanul cu hrean ras şi apă sărată, de 720 de mililitri, se vindea la 20 de lei. Ca detaliu merită menţionat faptul că, una dintre doamnele întreprinzătoare, vorbea cu o persoană cunoscută, căreia i-a spus că dintr-un kilogram de rădăcină de hrean se obţin două borcane şi jumătate, din acelea care se vindeau la 20 de lei. Un alt aspect de fapt divers, în piaţă deja se ştia că la Tâgul de Paşte de pe Aleea Corneliu Coposu, hreanul dat pe răzătoare, adus din Ungaria, se oferea la 29 de lei găletuţa de 900 de grame.

 

 

Iată o parte din oferta de legume şi fructe de la sfârşit de săptămână, din Piaţa Someş din Satu Mare: cartofi 3,5 lei kilogramul; ridichi de lună roşii 2 lei legătura, ceapă verde 1,5 lei legătura; ceapă galbenă 3,5 – 6 lei kilogramul; arpagic la 18-20 de lei kilogramul; castraveţi, ardei şi roşii 20 lei kilogramul; avarză albă 5 – 6 lei kilogramul; varză murată 8 lei kilogramul; gulii, ţelină în funcţie de mărime la 3 – 5 lei bucata; hrean rădăcină la 20 de lei kilogramul, hrean dat pe răzătore şi pus în borcan de 330 de mililitri 10 lei, ân borcan de 720 de mililitri – 20 de lei; frunze de mărar, de pătrunjel, de ţelină la 1,5 lei legătura; ştevie 2,5 legătura; salată căpăţână 2 – 2,5 lei; măcriş 2 lei grămada; spanac 10 lei kilogramul; morcovi 5 lei kilogramul; pătrunjel rădăcină la 6 – 12 lei kilogramul; fasole boabe uscată 16 – 40 de lei kilogramul; mere 5 lei kilogramul, sâmburi de nucă la 30 – 35 lei kilogramul; ouă la un leu bucata; usturoi 20 – 25 de lei kilogramul; miere la 25 – 40 de lei kilogramul ş.a.

 

 

Aşa cum anticipam, oferta de flori a fost una peste aşteptări, fiind vorb despre specii şi soiuri în diverse culori: piciorul cocoşului în ghivece mici 5 lei şi în ghiveci mare 10 lei; cineraria 20 de lei ghiveciul; bănuţei 4 lei ghiveciul; muşcate curgătoare la 10 lei ghiveciul; muşcate din soiuri mai mari, în funcţie de mărime până la 40 de lei ghiveciu; am remarcat şi alte specii de flori care nu aveau afişat numele, dar care se ofereau la 40-60 de lei ghiveciul;  panseluţe la 2 – 2,5 lei bucata; petunii mici la 3 – 3,5 lei firul; garofiţe 8 lei ghiveciul;  ş.a.

 

 

 

Făceam vorbire despre oferta în creştere de răsaduri. Creşterea se referă la propriu inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunile răsadurilor, comparativ cu cele din săptămâna anterioară. Probabil spre bucuria unor legumicultori de sfârşit de săptămână, plantele erau mai mari, mai viguroase, la preţul de 1,5 – 2 lei firul, despre soiuri diferite de roşii, de ardei, de vinete, varză şi gulii timpurii la 0,5 lei firul, cimbru, părunjel, ţelină ş.a. Acestea din urmă menţionate specii s-au ofertat la aproximativ un leu firul, în funcţie de capacitatea de negociere.

 

 

 

Din informaţiile obţinute rezultă că, nici în piaţa agroalimentară din municipiul Carei nu au existat schimbări substanţiale de preţuri la legumele de sezon, chiar dacă oferta este în creştere şi acolo. Soiuri de flori similare cu cele menţionate în Piaţa Someş din Satu Mare, s-au regăsit şi la Carei, alături de o ofertă bogată de răsaduri de legume, ca urmarea a numărului mare de legumicultori din zonă. Din păcate, vremea instabilă, cu variaţii relativ mari de temperatură dintre zi şi noapte, lipsa precipitaţiilor din aceste zile a redus în bună parte socotelile producătorilor de răsaduri, indiferent că am vorbi despre cei din Satu Mare sau din Carei.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with