Image 1
Image 2

PREVIZIUNI ALE VITICULTORILOR SĂTMĂRENI: Cum va fi vinul din acest an?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   

          În ultimii 17 ani, viticultura sătmăreană a cunoscut o dezvoltare fără precedent, pe seama sprijinului financiar consistent pus la dispoziţia României de către Uniunea Europeană – UE, pentru implementarea programului de reconversie în viticultură. Programul de finanţare impunea asanarea plantaţiilor de viţă de vie hibridă şi înlocuirea acestora cu soiuri nobile, cunoscute la nivel european.

Spre deosebire de anii precedenţi, când culesul strugurilor din soiurile nobile destinate vinificaţiei începea în primele zile ale lunii septembrie, în funcţie de soi, iată că în acest an, culesul a început cu aproximativ două săptămâni mai târziu. În tot acest interval, podgorenii au monitorizat evoluţia cantităţii de zaharuri din fiecare soi de struguri, dar şi cea a acidităţii atât de necesare obţinerii unor vinuri de calitate. La actualele conţinuturi de zaharuri cuprinse între 180 şi 225 de grame pe litru şi a unei acidităţi de 6,5 – 8, se estimează că se vor obţine vinuri de bună calitatea, indiferent dacă vorbim despre soiurile albe sau despre cele roşii.

În această perioadă, aşa cum ne-au spus podgorenii sătmăreni, aciditatea este cuprinsă între 6,5 şi 8, în funcţie de soi. Aciditatea volatilă a vinului se numeşte în termeni tehnici aciditate titrabilă sau totală. Aceasta merge mână în mână cu pH-ul băuturii, însă măsoară lucruri diferite. De exemplu, aciditatea titrabilă determină cantitatea de acid, iar PH-ul puterea acizilor. PH-ul funcţionează la fel pentru orice tip de lichid, măsurându-se pe o scară de la 0 la 14. Vinul care are un nivel de aciditate mare, va avea şi un PH scăzut. Această combinaţie de procentaje este foarte bună, pentru că nu lasă băutura să dezvolte microbi şi bacterii, ceea ce o face foarte stabilă. 

 

Leiher Geza, preşedintele Asociaţiei Podgorenilor din judeţul Satu Mare – Dealurile Sătmarului, podgorean din Beltiug, ne-a confirmat faptul că, de câteva zile, a început recoltatul strugurilor utilizaţi în producerea vinurilor albe.  Printre soiurile de viţă de vie albe care se regăsesc în diverse podgorii din judeţ menţionăm: Fetească Albă, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Aligoté ş.a. Aşa cum a subliniat interlocutorul, la recoltarea soiurilor albe, conţinutul de zaharuri este cuprins între 200 şi 210 grame pe litru, iar aciditatea se înscrie între valorile de 7 – 9. Din motive de calitate, spunea podgoreanul, din mers s-a redus sarcina de rod până la nivelul de 4 – 5 tone la hectar, cu un maxim de un kilogram de struguri pe butuc. Au fost puţine probleme cu bolile, fapt ce poate conduce la vinuri nobile de foarte bună calitate. Sigur, vinul din acest an va fi mai bun în comparaţie cu cel din anul precedent. Leiher Geza ne-a spus că la vârsta pe care o are nu doreşte să se îmbogăţească din vânzarea vinului şi nici nu vrea să-şi dezamăgească clienţii. Preferă o cantitate mai mică de vin, dar de foarte bună calitate.

Inginerul Hetei Laszlo este la rândul său un podgorean cunoscut, care are podgorie pe raza comunei Beltiug. Acesta a confirmat în bună parte cele menţionate mai sus cu referire la conţintul de zaharuri şi la cel al acidităţii. În plantaţiile care nu au fost afectate de grindină, producţiile care se obţin sunt în funcţie de soi. Calitatea vinurilor, având în vedere conţinutul relativ ridicat de zaharuri de până la 220 de grame pe litru şi aciditate de 7 -8, va fi foarte bună, iar conţinutul de alcool o să fie peste media anilor precedenţi.
 

      Reizer Gheorghe cultivă viţă de vie în Viile Turulung. Şi în podogoriile din această aşezare, recoltatul strugurilor din soiurile albe este în plină desfăşurare. Producţiile sunt bune, în funcţie de soi, fără a depăşi, după intervenţia podgoreanului, de 4.400 – 5.000 de kilograme la hectar. Conţinutul de zaharuri al strugurilor recoltaţi este între 180 şi 210 grame pe litru, fapt ce va putea asigura o tărie alcoolică de minimum 13. Producţia este potrivită pentru a se obţine vin de bună calitate. Satisfacţia interlocutorului nostru este că, prin intervenţiile avute pentru întreţinere, a ţinut departe bolile specifice viţei de vie nobile. Pe la mijlocul lunii octombrie, vor ajunge la coacere deplină soiurile de viţă de vie roşie precum: Merlot, Piont Noir, Cabernet, Riesling de Rin ş.a.
Ca o curiozitate, în aceste zile, la Beltiug, se poate cumpăra must în cantităţi mai mici, la preţurile de 4-5 lei litru, în funcţie de soiuri albe sau roşii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with