Micul spectacol oferit de audierea miniștrilor propuși este doar începutul unui lung șir de șicanări care vor urma până la următoarele alegeri parlamentare.
Având grupul parlamentar cel mai numeros, PSD se va face remarcat cu fiecare ocazie. Dacă parlamentarii social democrați nu vor părăsi partidul, sau vor trece la Pro România nu la alt partid, majoritatea parlamentară pe care se va sprijini guvernul Orban va fi foarte fragilă.
Chiar dacă România a avut guverne minoritare, întotdeauna s-au găsit soluții de susținere stabile. Guvernul PSD condus de Năstase s-a bazat pe PRM-ul lui Vadim Tudor. Guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu a fost susținut în parlament de PSD.
Guvernul Orban pe cale să se nască nu se poate baza nici pe cel mai apropiat partid, alături de care a ieșit în stradă. USR este o formațiune care-și caută locul pe eșichierul politic. A pornit ca mașina salvării, cu toate sirenele pornite. A demarat în trombă, nu ca un simplu partid, ci ca o “uniune” care va salva România. În sfârșit, are propriile probleme interne, ceea ce îl obligă să se concentreze asupra problemelor sale, nu ale altora.
Nu în ultimul rând, nu sunt foarte clare raporturile USR cu președintele Klaus Iohannis.
Dacă, totuși, Dan Barna intră în turul doi, lucrurile vor lua o întorsătură neașteptată. Ce fel de aliat al guvernului Orban va fi ALDE? Principala grijă a lui Călin Popescu Tăriceanu este să-și salveze propria carieră căutând cea mai profitabilă poziție pentru partid. Dacă interesele îi vor cere să meargă alături de PSD și Pro România nu va ezita să o facă.
La o mai atentă analiză rezultă că PMP, alături de UDMR, vor deveni cei mai fideli aliați ai guvernului Orban. Cele trei partide sunt departe de a se conduce după principii comune. Admițând că guvernul va fi votat la începutul săptămânii viitoare, pe măsură ce se apropie data alegerilor locale se va constata că au interese electorale divergente. PMP nu va accepta să fie remorca PNL, la fel cum USR nu va fi de acord să fie tratat ca un partid de mâna a doua.
Pentru formarea acestei majorități fragile s-au semnat o serie de acorduri bilaterale. În schimbul votului fiecare partid a emis pretenții. USR, ALDE și PMP au cerut alegerea primarilor din două tururi și revenirea la alegerea președinților de consilii județene prin vot indirect, adică de consilierii județeni. UDMR vrea alegerea lor dintr-un singur tur.
Este cea mai la vedere promisiune pe care PNL a acceptat-o. Cum schimbarea legii poate fi făcută doar cu șase luni înainte de data alegerilor, imediat după prezidențiale va începe scandalul. PNL a promis, dar decizia este la PSD și Pro România, acestea, alături de UDMR, având majoritatea în parlament.
Ludovic Orban nu va avea un mandat ușor. După cum se vede, în parlament au fost audiați 16 candidați de miniștri. Guvernul PSD are 27 de ministere. Dintr-un foc imediat după instalare se vor desființa, prin comasare, 12 ministere. Scopul este reducerea de personal, diminuarea birocrației. Fiecare minister desființat are structuri în teritoriu. Ce se va întâmpla cu personalul? În timpul audierilor, din câte s-a văzut, în comisii nu s-a insistat pe aceste aspecte. Parlamentarii au preferat să se șicaneze, așa cum s-a întâmplat în cazul audierii celui mai importat minister, al Finanțelor. Florin Cîțu nu a primit aviz pozitiv, ceea ce îi creează încă de la început un discomfort, un handicap în fața adversarilor din PSD.
Cu tot eșecul ministrului de Finanțe, prima fotografie de grup a echipei Orban nu arată rău. Par să fi fost aleși profesioniști, nu neapărat politicieni din primul plan.
Este un semn bun.