Image 1
Image 2

Primăria Satu Mare a câştigat în instanţă clădirea Filarmonicii

Cladirea Filarmonicii
Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a adus la cunoştinţă publică faptul că Primăria Satu Mare a câştigat în instanţă clădirea Filarmonicii "Dinu Lipatti". Se încheie astfel un litigiu care a stârnit mari controverse la începutul acestui an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cladirea Filarmonicii
Corpul de clădire al sediului Filarmonicii

 

 

Primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a adus la cunoştinţă publică faptul că Primăria Satu Mare a câştigat în instanţă clădirea Filarmonicii “Dinu Lipatti”. Se încheie astfel un litigiu care a stârnit mari controverse la începutul acestui an.

 

 

Comunicatul publicat pe pagina oficială de internet a Primăriei oferă următoarele detalii:

“Miercuri, Curtea de Apel Oradea, prin Hotărârea 3833 din 23.10.2013, a respins contestaţia în anulare formulată de SC Dacia SA la decizia prin care s-a admis recursul Consiliului Local şi s-a menţinut ca legală şi temeinică Hotărârea Consiliului Local nr. 261/29.11.2011 privind reglementarea situaţiei juridice a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica Dinu Lipatti.

 

 

Demersul Municipalităţii de a reglementa situaţia juridică a clădirii Filarmonicii Dinu Lipatti s-a încheiat cu succes. Astfel, clădirea Filarmonicii a intrat în patrimoniul public al municipiului Satu Mare!”

 

 

 

Polemica se declanşase la mijlocul lunii ianuarie

 

 

Luni, 21 ianuarie 2013, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, şi viceprimarul Marcela Papici au organizat o conferinţă de presă. în cadrul căreia au atins mai multe teme. S-a anunţat atunci că Primăria Satu Mare a pierdut procesul cu patronul Vasile Ţânţaş. Primarul Dorel Coica declara atunci că “Primăria a folosit toate căile de atac posibile. De vină că s-a ajuns în această situaţie sunt fostul preşedinte al consiliului Judeţean, Istvan Szabo, şi fostul primar Iuliu Ilyes. Nu există sentinţă definitivă încă, dar nu avem nici şanse să câştigăm clădirea”. Privatizarea Hotelului Dacia s-a făcut între 2004 şi 2007, iar între acei ani în CF-ul prin care s-a cumpărat Hotelul Dacia apare şi clădirea Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”.

 

 

Au urmat câteva zile de polemică aprinsă între foştii şi actualii edili ai municipiului. Fostul primar Iuliu Ilyes declara: “Clădirea filarmonicii n-a fost în acte niciodată independentă de cea a Hotelului Dacia. După consultări cu avocaţii, cu profesori universitari de drept civil, la sfârşitul anului 2011 am formulat un proiect de hotărâre prin care să dovedim că de fapt clădirea Filarmonicii este o proprietate distinctă şi că trebuie întabulată de municipiu. A fost în schimb atacată de Prefectură în contencios administrativ pe vremea fostului prefect.”

 

 

Dr. Rudolf Fatyol, care conduce din 1990 destinele orchestrei simfonice sătmărene, ne-a arătat în acele zile o adresă din 23 februarie 2007 în care se solicita găsirea unei soluţii pentru ca sala să rămână în patrimoniul public. “Am încredere în echipa actuală de la conducerea Primăriei că va găsi o rezolvare acestei situaţii, şi ştiu că mai există căi legale de recurs. Ar fi păcat să se piardă o asemenea bijuterie arhitecturală şi acustică. Vom face tot ce ne stă în putinţă să o păstrăm”, a conchis dr. Rudolf Fatyol, şi se pare că timpul i-a dat dreptate.

 

 

Într-o replică din acele zile, fostul primar Iuliu Ilyes scria: “Complexul Dacia, aşa cum a fost el privatizat şi evidenţiat în patrimoniul societăţilor comerciale, nu include spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica Dinu Lipatti. Acesta a fost descris în documentaţia anexă a H.C.L. nr. 261/2011. Municipiul Satu Mare nu susţine, nicăieri în actul administrativ atacat sau în actele care au stat la baza lui, că ar fi proprietar asupra clădirii Complexului Dacia. S.C. Dacia S.A. are un drept de folosinţă asupra terenului pe care este edificat complexul, acesta neincluzându-l şi pe cel de sub Filarmonică. Oraşul Satu Mare, proprietar asupra terenului, are dreptul de a invoca intervenţia accesiunii imobiliare ca mod de dobândire a proprietăţii, în vederea reglementării situaţiei juridice a unei instituţii de cultură de uz şi de interes public.” S-a sugerat în dezbaterile de atunci atacarea cu recurs la Curtea de Apel Oradea, ceea ce s-a şi întâmplat.

 

 

După 6 luni, în şedinţa din 21 iunie 2013, Filarmonica a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare.

 

 

 

Filarmonica a încheiat Zilele Muzicale Sătmărene

 

 

Joi are loc în Sala Filarmonicii concertul de final al Zilelor Muzicale Sătmărene, festival tradiţional de toamnă cu care a început stagiunea centenară simfonică la Satu Mare. La finalul lunii viitoare se va organiza un concert festiv pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la constituirea primei orchestre simfonice în oraşul Satu Mare şi 90 de ani de la vizita aici a lui George Enescu, prilej cu care va fi lansată şi o monografie bilingvă pentru a fi consemnată cum se cuvine munca de un secol a muzicienilor locali.

 

 

Acum, când situaţia juridică a sediului a fost în sfârşit reglementată, Primăria se poate bucura că a rezolvat o problemă stringentă, iar Filarmonica îşi poate vedea liniştită de programele ei muzicale.

 

 

4 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with