Image 1
Image 2

Primele manevre electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până la predarea mandatului sau după rocadă se gândeşte domnul Ncolae Ciucă să rezolve problema pensiilor speciale prin asumarea răspunderii Guvernului?
Un guvern dovedeşte că este hotărât să rezolve o problemă care frământă opinia publică prin asumarea răspunderii. Este un test pe care îl treci sau nu-l treci în faţa Parlamentului. Dacă legea nu trece, guvernul cade.
Ar fi o triumfală ieşire din scenă a guvernului Ciucă.
PNL ar dovedi că vrea să rezolve problema inechităţii sociale, iar pe de altă parte s-ar testa şi unitatea coaliţiei de guvernare.
Adevărul este că toate partidele ar dori să scape de deja prea stresanta problemă a pensiilor speciale, dar se tem de reacţia Curţii Constituţionale, unde majoritatea membrilor sunt beneficiari de pensii. Se tem, practic, de reacţia tuturor beneficiarilor, foşti magistraţi, foşti poliţişti, foşti ofiţeri ai serviciilor speciale, militari, generali, oameni cu greutate în zona gri, obscură a puterii, a societăţii.
Problema nu este una internă. Comisia Europeană condiţionează fondurile din PNRR de anumite măsuri ce trebuiesc luate. Până acum din 6,3 miliarde de euro din PNRR s-au tras doar 670 de milioane de euro. Extrem de puţin după cât de multe speranţe şi-a pus România în acele fonduri.
Partidele de la putere au scăldat-o, au dat mereu explicaţii, dar până la urmă cifrele vorbesc de la sine. Guvernul nu şi-a făcut lecţiile. Aşa cum, de altfel, a făcut şi în alte domenii. La ce foloseşte atât de mult clamata “stabilitate politică” dacă lucrurile merg din prost în mai prost? Aşa cum deja este din ce în ce mai evident, guvernul conduce nu guvernează, şi de la el în jos miniştrii conduc, nu administrează, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene conduc nu administrează.
Cuvântul de ordine a ajuns să fie, pentru ANAF, colectaţi mai mult ca să ne putem noi păstra salariile, privilegiile.
Senzaţia că în ţară nu se munceşte decât pentru a întreţine uriaşa maşinărie birocratică mâncătoare de bani este tot mai acută. Pe fondul acestei conduite, ridicată la rangul de politică de stat, proliferează un partid de genul celui condus de George Simion. Nici nu se poate altfel. Creşterea AUR oglindeşte starea de spirit a majorităţii populaţiei nemulţumite. De ce ar trebui votat PNL? Dar PSD? De dragul propriei lor stabilităţi?
Guvernul pare să fi pierdut controlul, legal, asupra marilor firme care operează în România. Profiturile uriaşe ale multinaţionalelor, dar şi ale regiilor de stat, nu se reflectă în taxele şi impozitele plătite la buget.
Cu toate că în perioade de crize economice se spune că este necesar un guvern de dreapta, care să susţină şi să impulsioneze economia, PNL nu s-a străduit să demonstreze că este o forţă politică de dreapta. Mai degrabă sunt aşteptate măsuri de reformă din partea PSD, după ce Marcel Ciolacu va prelua conducerea guvernului.
În urmă cu câteva săptămâni bune, “greii” din PNL au tras un semnal de alarmă. A ieşit puţin fum, apoi entuziasmul s-a stins. Peste câteva zile este aşteptată lista viitorilor miniştri. Dacă doar se vor roti între ei, guvernarea va merge la fel de prost, sau şi mai prost.
Fără să recunoască în mod direct, toate partidele au intrat în campanie electorală. Kelemen Hunor le-a recomandat primarilor UDMR să-şi prezinte realizările. Declaraţia premierului Nicolae Ciucă despre asumarea răspunderii guvernului pe pensiile speciale trebuia luată ca o manevră electorală.
Mai aplicat pe realitate, în contra-partidă, PSD a început campania “Sate româneşti cu bani europeni”. Cu majuscule: Sate Româneşti Cu Bani Europeni, ca să dea bine pe afişe şi banere. Sigur că bani nu sunt, dar PSD îşi propune să ceară acum de la UE fonduri care să conducă la renaşterea satului românesc. Poveşti.