Image 1
Image 2

EDUCAȚIA ROMÂNEASCĂ

Prof. Sorin Ivan vorbește despre marile drame din sistemul de învățământ românesc

Prof. Sorin Ivan, decanul Universității „Titu Maiorescu” din București și directorul revistei Tribuna Învățământului, a vorbit despre problemele cu care se confruntă profesorii în România. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prof. Sorin Ivan a vorbit despre starea actuală a învățământului românesc, despre ce trebuie făcut pentru a readuce prestigiul profesiei de cadru didactic. Potrivit acestuia, în școala românească se întâmplă multe drame, iar cele care ajung să fie cunoscute sunt doar o parte din ele.

 

„În anii ’70 era un lucru extraordinar să intri la liceul pedagogic de unde ieșeai învățător. Acum nu există interes, s-a prăbușit”, a spus Val Vâlcu.

 

„Nu mai există interes pentru că salariile sunt foarte mici, se știe. Nu putem ignora această realitate. Chiar dacă te naști cu această pasiune, ai vocație și îți place să fii profesor, cu un salariu de 2500 de lei pentru un începător, pentru un debutant, o astfel de profesie nu poate fi atractivă și cu un progres lent de-a lungul anilor.
Sunt profesii, mai ales acum în era tehnologiei, pe care le faci de acasă și câștigi mult mai mult. De ce să fiu profesor atunci?”, a spus prof. Sorin Ivan.

 

„Cadrele didactice se plâng că sunt ignorate, hărțuite de elevi.”, a spus Val Vâlcu.
„Așa este. Se întâmplă mari drame în școala românească și nu știm despre toate. Nu toate ajung la cunoașterea publică. Judecând numai după cazurile care apar la știri vedem că situația este în derivă. Profesorii de azi, întrucât au acest statut financiar precar, și statutul lor social social și profesional, moral, au de suferit în fața celorlalți.

 

Gândiți-vă că sunt elevi care vin cu sume mari, bani pe card, haine, branduri, care îi pun în umbră, îi umilesc și afișează lucrul ăsta pe profesori. Există presiuni din mediul părinților asupra școlilor, asupra cadrelor didactice, există grupuri de WhatsApp care facilitează comunicarea firească și chiar și acolo apar sugestii despre ce ar trebui să predea profesorul, cum ar trebui să predea, ce atitudine ar trebui să aibă.

 

Eu cred că școala  trebuie să rămână o fortăreața, o cetate inexpugnabilă. Ar trebui să fie niște limite. Părinții nu ar trebui să treacă dincolo de pereții școlii. Să avem încredere în școală, să avem încredere în profesori. Aici lucrurile se leagă, fie într-un cerc vicios, fie virtuos. Ca să avem încredere în școală trebuie să avem profesori valoroși care să-și facă profesia cu dăruire, cu vocație, cu conștiință. Sunt multe lucruri de făcut, sunt multe teme grave și trebuie acțiune aici și viziune.”, a spus prof. Sorin Ivan.

 

CITEȘTE ȘI:

Bullying-ul, formă de hărțuire ce provoacă disconfort

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS PLÂNGERE PENALĂ

Transferuri de elevi cu probleme

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 în cazul neregulilor găsite la transferurile elevilor ....

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now