Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Profilul politicianului USR PLUS

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Intrând la guvernare în urmă cu mai bine de o jumătate de an, după ce a susținut guvernul minoritar PNL, instalat după căderea guvernului Dăncilă, încet, încet, se conturează profilul omului politic înregimentat în USR PLUS.   USR PLUS ține să treacă drept cea mai reformatoare forță politică din actuala coaliție de guvernare. Poate că și este, dar deocamdată ies în evidență mai degrabă gafele pe care le fac personajele care ocupă poziții importante în guvern și în administrația publică. 

Tipul politicianului USR PLUS poate fi juxtapus atât peste tipul de politician PSD, cât și peste tipul de politician PNL, găsindu-se diferențe fundamentale între ei, atât ca mentalitate, cât și ca mod de acțiune concretă. PSD-istul, încă de când era FSN-ist, trecea drept un om din popor, apropiat de popor, săritor, dar cam neșcolit.

PNL-istul se deosebea atât de un țărănist, la fel cum se deosebește și de PDL-ist. Este clar conturată personalitatea politicienilor din UDMR. Cum tipurile acestea de politicieni sunt cunoscute bine, să vedem cam cum este omul politic din USR PLUS. Analizând câteva personalități marcante, ceea ce iese în evidență este lipsa de compasiune. Fostul ministru al Sănătății a evacuat în plină noapte bolnavii dintr-un spital pentru a le face loc bolnavilor de Covid. Primărița Clotilde Armand a lăsat gunoaiele neridicate de pe străzile Sectorului 1 din Capitală săptămâni la rând fără să-i pese de sănătatea bucureștenilor. Directorul CFR Călători a lăsat 30 de copii o noapte întreagă într-un tren rămas defect pe câmp.

Lipsa de compasiune la prima vedere pare să atragă după sine o puternică aplecare spre pragmatism, datorită unei gândiri reci, care datorită profesionalismului, pune accent pe acțiuni concrete, profitabile pe termen lung, în beneficiul unui grup social mare. Prin sacrificarea individului, de regulă câștigă societatea în ansamblul ei.

Lucrurile nu stau tocmai așa. Activitatea publică a membrilor USR PLUS nu creează impresia că am avea de-a face cu mari profesioniști, cu persoane foarte bine pregătite profesional, cu școli făcute la termen, cu studii în străinătate, cu diplome de excelență etc. etc. Nu ne propunem o analiză în detaliu. Este suficient să constatăm că politicianul de tip USR PLUS este lipsit de compasiune. Ultima întâmplare cu trenul cu cei 30 de copii lăsați pe câmp ne duce cu gândul la trenurile pline de deportați.

Este de observat, însă, că în trenul respectiv nu erau doar 30 de copii. Vizante, șeful CFR-Călători vorbește despre o mie de persoane. Revoltat, Vizante întreba retoric: cum să trimiți autobuze în plină noapte să aducă un număr atât de mare de persoane?

Dacă nu erau doar 30 de copii de ce mass media, dar și politicienii, inclusiv premierul Cîțu, de fapt cam toată lumea, amintește doar despre grupul de copii? Răspunsul este simplu: pentru că vor să creeze emoție. În același timp, accentul pe copii arată că USR PLUS începe să devină un partid care trezește antipatie. De la simpla antipatie la repulsie nu este decât un pas.

USR PLUS și-a bazat strategia pe forța internetului. Acest lucru l-a făcut să se îndepărteze de realitate, de alegătorii în carne și oase, până la urmă. Asta este o problemă care, după fuziunea totală, după congresul din 2 octombrie, va trebui rezolvată de Dan Barna și Dacian Cioloș. Altfel USR PLUS va rămâne un partid de nișă. Iar un partid de nișă înseamnă câteva procente peste pragul electoral, dar nu mai mult de 10 procente.

Dacă criza izbucnită după demiterea ministrului Vlad Voiculescu a fost rezolvată, mai sunt câteva probleme care tind să se transforme în crize: scandalul trenului abandonat în noapte, problema gunoaielor din Sectorul 1 București, precum și problema desființării SIIJ de care se agață USR PLUS, mergând până la decizia de a ieși de la guvernare.

  Am trecut în revistă câteva date concrete legate de modul de acțiune a liderilor USR PLUS, dar tipul omului politic înregimentat în această formațiune este departe de a-l fi putut desluși.

Ciornă automată

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.