Image 1
Image 2

PROTESTE 2024

Protestele fermierilor Polonezi din Varșovia

Manifestația fermierilor la Varșovia: Nemulțumirile agricultorilor Polonezi
Fermierii din Polonia protestează de luni de zile. Inițial a fost împotriva importurilor agricole scutite de taxe vamale și presupus „necontrolate” din Ucraina , iar în ultimele săptămâni, de asemenea, împotriva „Green Deal” al Uniunii Europene.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

La Varșovia, în data de 27 februarie 2024, agricultorii polonezi, însoțiți de apicultori și vânători, și-au exprimat vehement nemulțumirea. Adunarea a fost marcată de un spectacol vizual intens, cu petarde și focuri de artificii, semn al profundei frustrări care îi animă pe participanți.

 

 

Manifestanții, aflați în centrul Varșoviei, au fost ghidați de dorința de a-și face auzită vocea în fața Palatului Culturii, un simbol al orașului. Protestul, dominat de prezența fermierilor din întreaga țară, a evidențiat tensiunile acumulate în sectorul agricol. Principalele lor revendicări se concentrează asupra impactului negativ al importurilor agricole din Ucraina, scutite de taxe, și al politicilor Uniunii Europene, inclusiv ale acordului „Green Deal”.

 

 

Un exemplu concret al dificultăților cu care se confruntă fermierii este relatat de Krystian, un tânăr agricultor care a preluat afacerea familiei sale. El subliniază diferența majoră dintre prețurile de vânzare din trecut comparativ cu cele actuale și creșterea exorbitantă a costurilor pentru îngrășăminte și alte necesități, alături de majorarea taxelor agricole.

 

 

Protestul scoate în evidență și figura controversată a lui Michał Kołodziejczak, un lider fermier transformat în secretar de stat pentru agricultură, ilustrând complexitatea relațiilor dintre sectorul agricol și sfera politică.

 

 

Critica fermierilor se extinde și asupra politicilor UE de mediu, care, în opinia lor, complică excesiv activitatea agricolă prin cerințe birocratice și restricții nejustificate. De asemenea, liberalizarea comerțului agricol în solidaritate cu Ucraina este văzută ca o amenințare directă la adresa stabilității prețurilor interne și a standardelor de calitate.

 

 

Protestul de la Varșovia a adunat nu doar fermieri, ci și apicultori și vânători, fiecare grup exprimându-și propriile nemulțumiri și solicitări specifice. Această mobilizare largă reflectă profundele disensiuni și provocările cu care se confruntă sectorul agricol polonez în contextul actual.

 

 

În ciuda incertitudinilor cu privire la durata și amploarea viitoarelor proteste, este clar că agricultura poloneză traversează o perioadă de restriște și că agricultorii solicită schimbări semnificative pentru a proteja și susține sectorul vital al economiei lor. Autoritățile politice, recunoscând importanța acestei baze electorale, caută soluții pentru a atenua tensiunile și a oferi sprijin concret.

 

 

Citește și:

 

Protestele fermierilor, zile negre pentru PSD

 

PNL Satu Mare susţine protestul fermierilor şi îl acuză pe ministrul Petre Daea că nu se pricepe la agricultură

 

Ar trebui să blocheze Capitala fermierii care nu au primit subvenţiile?

 

Proteste de amploare în toată ţara

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS FONDURI EUROPENE

17.558 de fermieri sătmăreni vor primi de la UE subvenții pe suprafață

Luni, 6 noiembrie, Instituţia Prefectului Satu Mare a invitat reprezentanţii presei să participe la o întâlnire informală cu Virgil Dragoş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, Satu Mare.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now