Image 1
Image 2

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu știm ce are notat președintele PSD în agendă pentru joi, însă putem face pariu că președintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, nu are de făcut ceva special ce merită anunțat public. Nu este o practică obișnuită, curentă, să se compare agenda unui prim ministru cu agenda altui prim ministru.
Nu este nevoie de date statistice pentru a constata că un premier este activ, are o agendă publică încărcată, iar altul se mișcă lent, cu încetinitorul, fără vlagă, fără convingere.

Dinamica unui partid este dată de lider. Degeaba se frământă un președinte de organizație județeană să imprime partidului o dinamică internă pentru că el nu este decât o piesă în angrenajul general.

Nici personajele din linia a doua, respectiv, vicepreședinții, secretarul general al partidului, declarațiile lor, nu au greutatea declarațiilor liderului.
Rareș Bogdan, de pildă, a avut câteva ieșiri fulminante, dar ele, precum, fulgerele, s-au stins înainte de a provoca incendii.

Greii PNL au dat un semnal că partidul merge într-o direcție greșită, însă ieșirile lor au rămas literă moartă atâta vreme cât conducerea partidului nu și-a asumat conținutul mesajului care se dorea a fi o declarație de război adresată PSD-ului. Mai pe scurt, PNL a rămas fără rachete, ca să folosim un limbaj specific celor două războaie, unul la granița României, altul în Orientul Mijlociu.

Despre inactivitatea unui partid se poate scrie foarte scurt, se pot folosi expresii de crâșmă, de cafenea: PNL nu face nimic. Mai mult, chiar liberalii vorbesc între ei că Nicolae Ciucă nu face nimic.

Despre un politician foarte activ, dinamic, este suficient ca mass media să preia știri din agenda lui publică pentru ca populația să aibă impresia că face mereu câte ceva, că muncește.

Ca să nu ne limităm la câteva considerații generale, adică unul, respectiv Nicolae Ciucă, este leneș, altul este harnic, respectiv Marcel Ciolacu, este harnic, putem analiza și declarațiile oficiale venite de la cancelariile celor două partide, de la echipele de consilieri.

Și acelea sunt în defavoarea PNL. Orice elemente ai lua în considerare, un lucru este cert: PSD punctează, PNL hibernează.
Rezultatele, în sondaje, sunt pe măsură. Diferența dintre PSD și PNL începe să fie percepută ca prăpăstioasă, în defavoarea liberalilor. Deja se măsoară în două cifre. Fie că este vorba despre zece procente, fie de 12-13 procente, tot catastrofală este.

Dacă un al treilea partid se insinuează între cele două, și este vorba despre AUR, deja putem vorbi despre o prăbușire.
Nu te mai poți considera partid mare dacă ocupi locul trei.

Atitudinea liderului PSD față de PNL s-a schimbat. Marcel Ciolacu, prin activitatea lui din ce în ce mai dinamică, se apropie de portretul-robot al candidatului la prezidențiale. Imaginea cărui tip de politician o reprezintă Nicolae Ciucă? Liberalii sunt perfect conștienți că generalul în rezervă nu este comandantul care îi poate conduce la victorie, dar tac, înghit în sec.

Poate că nu doar liderul a intrat în hibernare, ci întregul partid. Din solidaritate sau din comoditate. Nu contează.

Sigla Informatia Zilei

USR nu-şi găseşte tonul

Asculta acest articol Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.