Image 1
Image 2
Ciornă automată

Public numeros la ediţia 59 a Festivalului folcloric codrenesc de la Oţeloaia

Nicolae Muresan si fiul sau pe scena Festivalului folcloric de la Oteloaia
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nicolae Muresan si fiul sau pe scena Festivalului folcloric de la Oteloaia
Nicolae Muresan si fiul sau pe scena Festivalului folcloric de la Oteloaia

An de an, în luna august paşii iubitorilor de muzică populară se îndreaptă spre Oţeloaia. E vremea unei noi ediţii a celui mai vechi eveniment cultural din judeţul nostru – Festivalul folcloric codrenesc de la Oţeloaia. Sărbătoarea de suflet a codrenilor se organizează, conform tradiţiei, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

În 2015, evenimentul a ajuns la ediția cu numărul 59, organizat fiind de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în colaborare cu Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Local Homoroade.

Tradiții și obiceiuri populare

Codrul este unic, codrenii sunt oameni deosebiți, iar Festivalului Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia reușește să aducă în fața publicului spectator o parte din |ara Codrului cu frumusețea și elementele care o caracterizează, sufletul oamenilor ce trăiesc pe aceste frumoase meleaguri, portul codrenesc, jocul și cântul codrenilor. Tradiția reînvie vară de vară în decorul de poveste de la Oțeloaia, iar ediția din acest an s-a bucurat de o vreme superbă de vară și de un public numeros. Cu prilejul acestui eveniment se transmit obiceiuri și tradiții, se citesc practic file de poveste scrise de codreni, se crează o punte de legătură între generații. Foclorul codrenesc dăinuie, iar prin festivalul codrenesc de la Oțeloaia, care e un nestemat pe harta folclorică a județului Satu Mare se transmite tot ceea ce are mai de preț Codrul< spiritualitatea. Legătura cu publicul prezent se face prin cântec, dans popular, datini și obiceiuri străvechi.

Ediția din acest an a fost deschisă duminică, de autoritățile publice locale și județene, edilul comunei Homoroade, prefectul județului Satu Mare – Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean – Adrian Ștef, consilieri locali sătmăreni și consilieri județeni, precum și reprezentanții instituțiilor de cultură implicate în organizarea evenimentului.

Medalion muzical de valoare

Spectacolul muzical a fost deschis de formația de dansuri din Homoroade care a făcut intrarea în scenă a unuia din cei mai importanți interpreți ai muzicii populare românești – Nicolae Mureșan. Și, așa cum cântă marele nostru artist, cel care a scris o filă din istoria Codrului de-a lungul carierei sale, interpretul are glas, dar Codrul cântă prin melodiile sale. Cei prezenți au cântat împreună cu Nicolae Mureșan și cu fiul său, Nicolae Mureșan Junior, aplaudându-i la scenă deschisă.

Medalionul muzical oferit iubitorilor muzicii populare prin ediția cu numărul 59 a Festivalului de la Oțeloaia a fost unul de mare valoare. Au evoluat în fața celor prezenți nume mari ale folclorului codrenesc de la noi, amintindu-le aici pe binecunoscutele interprete Leontina Dorca, Maria Carmen Sas, Malvina Madar Iederan. Codrul s-a întâlnit cu Oașul prin cântecele Mariei Petca Poptean, care a intrat în scenă alături de Ansamblul Măgura din Târșolț. Întregul spectacol a fost presărat de momentele puse în scenă de Ansamblurile folclorice Cununița, Cununița Năzdrăvană, Formația de dansuri “Dănțăușii Codrului” din Socond, Ansamblul Ceatăra Carei, Formațiile de dansuri Mugurașii Codrului din Giorocuta, cea din Corund, Băița de sub Codru din Maramureș, Nicu Pop și formația de dansuri din Vama, Ansamblul folcloric Cetatea Codrului din Ardud. Sute de spectatori au aplaudat evoluțiile formațiilor artistice.

Parada cântecului și portului popular codrenesc din acest an a fost încununată de succes. Au fost prezenți și meșteri populari din Codru și Oaș, s-au făcut plăcinte codrenești, s-a fiert lecvarul, iar participanții au putut gusta sărmăluțe preparate ca la mama acasă, prăjituri cu brânză, cu mere și multe alte bunătăți.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with