Image 1
Image 2
Acasa

Puii de urs sau de caprioara, o noua moda in materie de animale de companie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=7031]

A devenit o moda sa ai pe langa casa un pui de caprioara sau un alt animal salbatic. La fel se intampla si in judetul nostru. Sub pretextul ca doresc sa ii protejeze, maramuresenii iau din paduri puii de caprioara. Ii duc acasa si treptat acestea devin animalele lor de companie. Caprioarele se acomodeaza atat de mult cu noul stapan, incat il urmeaza peste tot. Devin de nedespartit fiind considerati membri ai familiei. Asa ca, iedul sta impreuna cu noul stapan si, mai ales, alaturi de copii, pe canapea vizionand emisiunile televizate, are locul bine stabilit la masa. Drama apare in momentul in care puiul se dezvolta si treptat ajunge la maturitate. “Parintii adoptivi” doresc sa scape de el. Dar este prea tarziu pentru caprior.

 

 

“L-am vazut stand in iarba. Era parasit la marginea padurii. Cum era sa il las acolo. Ar fi putut in orice moment sa o ia la fuga si ajungea repede la marginea drumului. Cu siguranta o masina i-ar fi curmat viata. Daca nu, atunci ar fi ajuns la el animalele salbatice sau cainii vagabonzi salbaticiti. Nu ar fi avut nicio sansa sa traiasca”, a spus Liviu P., din Baia Mare. Este vorba de un pui de caprioara, care la prima vedere parea parasit de propria mama.

 

 

Caprioara isi cauta puiul si 7 zile

 

Membrii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures contrazic astfel de povesti. “Prinderea iezilor de caprior sau de cerb in primele saptamani de viata este un fenomen ingrijorator. Din literatura de specialitate, dar si din experienta mea personala pot sa va spun ca imediat dupa fatare, caprioara isi lasa puiul in cautarea de hrana. Puiul sta lipit pamantului, iar unii turisti care au traseele unde este habitatul capriorului il mangaie, si chiar il ia acasa. Caprioara nu lipseste foarte mult. Se reintoarce, pentru ca se afla la doar 10-20 de kilometri. ~l cauta mai bine de o saptamana in speranta ca il va gasi. ~nsa nu se intampla acest lucru”, povesteste Radu George, director AJVPS Maramures.

 

 

Iezii risca sa moara in prima saptamana dupa luarea din padure

 

Deseori, dupa ce este adus acasa, “noii parinti” nu stiu cum trebuie hranit iedul. Asa ca ii da sa manance lapte alimentar sau lapte praf. “La fel ca la copiii mici trebuie sa stii programul si mai ales hrana pe care trebuie sa o dai animalelor salbatice. Au fost cazuri in care puiul de caprioara a ajuns la noi dezhidratat. A fost hranit cu lapte de casa. Acesta nu se apropie de laptele matern, asa ca riscul ca iedul sa moara in prima saptamana, de cand a fost luat din padure, este foarte mare. Dar, daca supravietuiesc, isi pierd instinctul de autoaparare. Nu le mai este frica de caini, de pisici si nici de om. La inceput este foarte dragut. Puiul de caprioara sta cu tine in fotoliu, se uita la televizor, mananca la masa alaturi de ceilalti membri ai familiei. Nu ai cum sa nu il indragesti. Dar este condamnat la moarte”, a punctat Radu George. Au fost cazuri in care o caprioara crescuta in captivitate si-a atacat stapana. “~n special in perioada de imperechere sunt tentati sa fuga in padure. Daca nu sunt lasati isi ataca stapanii”, spune directorul AJVPS Maramures.

 

 

Mai multe animale salbatice au fost crescute la Flotatie

 

Saptamana trecuta, organele de politie au fost anuntate ca in Unguras, o familie creste un pui de caprioara. “Acesta a fost cel mai recent caz. Mai sunt alte trei cazuri pe rol. Am avut caprioare si un cerb care au fost crescute la Flotatie. Erau domesticite nefiind invatate sa isi caute hrana in salbaticie. Tocmai pentru ca au fost luate dupa fatare din padure. Acestea au decedat din cauze naturale. Nu ar fi avut nicio sansa sa supravietuieasca in padure. Cerbul mai traieste si este ingrijit in continuare de un maramuresean. Ne dorim sa amenajam in zona Maramuresului istoric un parc pentru aceste animale salbatice. Pentru a reusi sa  le redam habitatului natural”, a spus Ionica Pop, inginer in cadrul AJVPS Maramures.

 

 

Porcii mistreti din Maramures au ajuns in capitala

 

Mai multi purcei de porc mistret au cazut intr-o groapa. Vanatorii maramureseni au fost anuntati si au reusit sa ii salveze. S-a amenajat repede la Remecioara un tarc pentru ei. “Am avut grija de ei si la un moment dat i-am pus in libertate. Trei mistreti au fost dusi al AGVPS Bucuresti, unde aveau un tarc amenajat pentru aceste animale. A ramas un singur exemplar care a fost lasat in libertate. Asociatia Maramures nu mai are nicio rezervatie amenajata cu acest scop. Un alt caz este si a ursului Baloo.  Haituit de caini din Baia Sprie, abandonat de mama sa a ajuns in apropierea caselor oamenilor. Mai exact, in Poligonul de la Tautii de Sus. Avea 2 kilograme cand l-am gasit. Domnul Balko de la Directia Sanitar Veterinara Maramures l-a luat si l-a ingrijit. Ursul a fost invatat sa danseze la o anumita comanda data de stapanul lui. La un moment dat a devenit un pericol. Intr-o iarna a fost transferat la Gradina Zoologica, unde este si acum. Nu stim care va fi soarta lui avand in vedere problemele cu care se confrunta institutia respectiva”, a punctat Ionica Pop.

 

 

Un pui de caprioara a ajuns sa traiasca intr-un… apartament

 

Au aparut probleme in momentul in care vanatorii au dorit sa ia puii de caprioara din batatura oamenilor. “Cu multi ani in urma imi amintesc ca a fost nevoie sa urcam intr-o scara de bloc. La unul dintre etaje era crescuta o caprioara. A fost o adevarata tragedie cand am luat animalul salbatic. Acesta s-a obisnuit atat de mult cu stapanii lui incat a fost greu sa il facem sa vina cu noi. Mai mult, cand am vrut sa il eliberam, venea dupa noi la masina. Nu a  fost chip sa o lasam in padure. Un alt pui a fost crescut intr-o gospodarie. Copiii l-au botezat si cand mancau avea si acesta farfuria lui la masa. Va dati seama care a fost reactia copiilor cand am incercat sa luam cu noi, “mascota” familiei”, a explicat reprezentantul AJVPS Maramures.

 

 

Anul trecut, opt animale salbatice au fost luate din padure

 

Detinerea ilegala a animalelor salbatice este o incalcare a legii si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 luni sau cu amenda penala de la 30.000 la 60.000 de lei. “S-au intocmit patru dosare penale care sunt in lucru<  doua la Viseu si cate unu in Somcuta Mare si Baia Mare. Oamenii trebuie sa renunte la a face acest “bine” animalelor salbatice. ~n special la casele de vacanta exista traditia ca pe langa carele cu flori sa existe si un animal salbatic luat din padure. Lumea crede ca face un bine, dar nu stiu ca se insala amarnic. ~n 2010 au fost 8 cazuri de acest gen. ~mpreuna cu membrii vanatori ai AJVPS Maramures, s-a reusit ca acestea sa fie redate naturii”, sustine agent sef principal Nicolae Luputiu, din cadrul Seviciului Arme Explozivi si Substante Periculoase, al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures.

 

 

Vanatorii spera ca acest fenomen sa se stopeze. Maramuresenii sa inteleaga ca desi doresc sa le faca un bine animalelor salbatice, le condamna la moarte sigura. Se doreste ca in viitor sa se amenajeze o rezervatie pentru toate vietuitoarele luate din padure, pentru a se reusi ca acestea sa nu se domesticeasca in timp. Ci sa creasca acolo unde le este locul, in niciun caz pe langa casa oamenilor.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS LOCURI DE MUNCĂ PENTRU TINERI

Persoanele selectate sunt monitorizate de către AJOFM Maramureș

Agenții economici maramureșeni, au facut recrutări dintre tinerii absolvenți pentru a le oferi un loc de muncă. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.  357 de locuri de muncă au fost oferite de cei 21 de agenți economici prezenți la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now