Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

CULTURĂ

3 martie: Ziua Mondială a Scriitorilor

Puterea cuvintelor
Organizația a fost reînființată în 1990 și are centre în peste 130 de țări, promovând libertatea de exprimare și dezvoltarea culturală
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Fiecare 3 martie este marcată ca Ziua Mondială a Scriitorilor, o ocazie de a aprecia și de a rememora contribuțiile semnificative ale poeților, eseiștilor, dramaturgilor, și a altor scriitori la dezvoltarea literaturii și culturii în întreaga lume.

 

 

Această zi specială a fost inițial introdusă în 1986 de către English Pen Club și a devenit un moment de recunoaștere pentru scriitori din toate domeniile literare. Această organizație, cunoscută și sub numele de Clubul Internațional Pen, a fost fondată în Londra în 1921 și a evoluat într-o asociație mondială a scriitorilor și jurnaliștilor. De-a lungul timpului, a devenit cea mai veche organizație de apărare a drepturilor omului și literare din lume.

 

 

În România, PEN Clubul a fost creat în 1923 și a fost inițiat de scriitori precum Liviu Rebreanu. Printre membrii săi au fost și alte figuri importante ale literaturii române, cum ar fi Lucian Blaga, Mircea Eliade și Ion Barbu. Organizația a fost reînființată în 1990 și rămâne activă și astăzi.

 

 

În prezent, Clubul Internațional Pen are centre în peste 130 de țări și joacă un rol crucial în promovarea libertății de exprimare și dezvoltarea culturii globale.

 

 

Această zi oferă o oportunitate de a reflecta asupra puterii cuvintelor și asupra impactului pe care îl au acestea în viețile noastre. Cuvintele unor mari scriitori precum Tudor Arghezi, Gustave Flaubert și Anatole France ne amintesc că suntem modelați și definimți de ceea ce gândim, spunem, scriem și acționăm.

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with