Image 1
Image 2

ANALIZĂ DETALIATĂ

Raport INS: peste 200.000 de români doreau să se angajeze în 2023

Eurostat evidențiază și o problemă a supracalificării în România, cu aproximativ 16% din angajați considerați supracalificați, în comparație cu media UE de 22%
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În 2023, peste 200.000 de români, potențiali angajați, manifestau interesul de a se integra pe piața muncii, dar fie nu căutau activ un loc de muncă, fie nu erau disponibili să înceapă lucrul, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

 

Dintre cei 455.600 de șomeri raportați în 2023 de Biroul Internațional al Muncii (BIM), o parte semnificativă a populației inactive în vârstă de 15-74 ani, în total 6.235.400 de persoane, reprezentau forța de muncă potențială adițională. Această cifră a înregistrat o ușoară scădere comparativ cu anul precedent.

 

Din această categorie, 195.300 de persoane erau disponibile să lucreze, dar nu căutau activ un loc de muncă, în timp ce 7.100 de persoane erau în căutarea unui loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă să lucreze.

 

România se situează în topul țărilor europene în ceea ce privește populația care nu este activă pe piața muncii, deși îndeplinește condițiile necesare. Potrivit Eurostat, procentul acestor persoane în țara noastră, de 68.7%, depășește cel al unor state precum Italia și Grecia.

 

Țările cu cele mai ridicate rate de ocupare a forței de muncă în 2023 au fost Țările de Jos, Suedia și Estonia, cu procente cuprinse între 82% și 84%.

 

Eurostat evidențiază și o problemă a supracalificării în România, cu aproximativ 16% din angajați considerați supracalificați, în comparație cu media UE de 22%. Această situație este mai pronunțată în rândul femeilor decât în cel al bărbaților.

 

CITEȘTE ȘI: PIAȚA MUNCII: Se renunță la contractele pe termen nedeterminat

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS CUMPĂRĂTURI ÎN SATU MARE

Poftă mare de mers la piață

Este o cutumă în comunităţile creştine ca la sfârşit de octombrie, început de noiembrie să fie comemoraţi morţii.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now