Image 1
Image 2

Războiul de o săptămână

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urmă cu 56 de ani, între 5 şi 10 iunie 1967, avea loc ceea ce a rămas în istorie sub denumirea de Războiul de 6 zile. Israelul a obţinut în decurs de numai o săptămână o victorie istorică asupra unei alianţe militare a statelor arabe, Siria, Iordania şi Egipt.
În urma acestei victorii a urmat un conflict care nu se mai termină. Israelul a ocupat atunci Fâşia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan şi Cisiordania. 

Suntem tentaţi să facem o comparaţie cu războiul de o săptămână declarat de Marcel Ciolacu unui întreg sistem de protecţie socială, case de îngrijire a bătrânilor, a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a sistemului de protecţie a copilului. Război greu. Cu atât mai greu cu cât este vorba de foarte mulţi bani şi de foarte mulţi angajaţi. 

Se spune că aceste instituţii ar fi devenit puşculiţe ale partidelor. Acolo sunt angajate persoane care fac servicii formaţiunilor politice. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a angajat dou[ persoane la protecţia copilului, dar care de fapt lucrau pentru PSD. 
Nu ştim dacă echipele de control mobilizate în regim de urgenţă pot verifica, sau au sarcina de a verifica astfel de lucruri. Cert este că mulţi membri de familie ai unor lideri de partid sunt angajaţi în cadrul acestor instituţii. 

Cazul din judeţul Ilfov, din Voluntari, a scos la iveală modul în care sunt gestionate fondurile de la buget în beneficiul personalului, nu al persoanelor din aziluri. 

Bine intenţionată, dar oarecum pornită la mânie, campania de o săptămână în caz de eşec se va întoarce ca un bumerang împotriva PSD. Majoritatea persoanelor în vârstă instituţionalizate fac parte din structura de bază a PSD. 
Dacă iniţiativa va reprezenta un mare succes, de asemenea principalul beneficiar va fi PSD. 

Echipele de control au pornit concomitent la acţiune. Întrebarea este cine controlează controlorii? Într-un judeţ mic precum Satu Mare sunt 48 de unităţi de acest gen în care sunt angajate peste o mie de persoane. Sumele alocate de la buget  se ridică la peste 80 de milioane de lei. Adică în jur de 16 milioane de euro. Nu suma în sine contează, ci confortul persoanelor, oameni în vârstă, copii, persoane cu dizabilităţi.

Cazul din localitatea Voluntari are meritul de a fi arătat că sunt indivizi care profită de pe urma acestor centre pentru vârstinci. Nu ştim care este situaţia în judeţul Satu Mare, aşa cum guvernul nu ştie care este situaţia la nivel de ţară. Este o zonă obscură, total în ceaţă. S-ar putea ca totul să fie în ordine. Prefect după prefect, la sfârşitul săptămânii s-ar putea să anunţe “În judeţul meu totul este în ordine. Nu am descoperit absolut nicio neregulă”. Oare aşa să fie? 

Acţiunea în forţă demarată de Marcel Ciolacu are şi implicaţii politice. Gabriela Firea, o persoană de primă mărime din PSD, candidată pentru Primăria generală a Capitalei, acuză forţele oculte care ar avea drept scop înlăturarea ei din viaţa politică. Soţul ei este primarul oraşului Voluntari. Numele ei a fost vehiculat printe posibilii candidaţi prezidenţiali din partea PSD. 

În România orice zvon se construieşte pe un miez de adevăr. În această speţă nu se poate spune că, pentru a o discredita pe Gabriela Firea, cineva a construit un caz pe marginea azilului groazei din oraşul Voluntari.

Dar să vedem şi partea bună a acestei campanii. Dacă vor ieşi la iveală adevăruri crude despre aziluri de bătrâni, iar Guvernul va lua măsuri imediate, Marcel Ciolacu devine o figură politică de prim rang. Se poate merge mai departe cu speculaţiile.

Dacă PSD şi PNL ajung la o înţelegere şi susţin un candidat comun la preşedinţie, iar Marcel Ciolacu face tandem cu acesta şi rămâne în fruntea guvernului se poate aprecia că România va avea un prim ministru care va conduce guvernul României cu o mână forte.
Totul depinde de reuşita campaniei de o săptămână. Un Blitzkrieg, un război-fulger, care va îngenunchea o mică parte   din mafia care subjugă România. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.