Image 1
Image 2

SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Refolosirea uleiului pentru prăjit poate avea impact negativ asupra funcționării creierului

Refolosirea uleiului pentru prăjit poate avea impact negativ asupra funcționării creierului
Tradițiile gastronomice românești includ mâncăruri și preparate prăjite îndelung, cum ar fi cartofii și șnițelele. Prăjirea îndelungată ar trebui să fie evitată pe cât posibil din două motive: în primul rând, din cauza conținutului ridicat de grăsimi, care adaugă valoare calorică alimentelor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În al doilea rând, există riscul apariției unor compuși nocivi în urma expunerii uleiurilor la temperaturi înalte. Atunci când uleiurile sunt refolosite, acești compuși se acumulează și pot avea un impact negativ asupra sănătății, mai ales în cazul consumului frecvent al alimentelor prăjite. Analizăm detaliat efectele negative ale prăjelilor asupra sănătății și explorăm alternativele sănătoase.

 

 

Un recent studiu, realizat de o echipă de cercetători din India și Statele Unite, a adus la lumină o descoperire alarmantă: reutilizarea uleiurilor pentru prăjit la temperaturi ridicate poate contribui la neurodegenerarea cerebrală. Această concluzie a derivat dintr-o cercetare efectuată pe cobai de laborator: pe parcursul a 30 de zile, mai multe grupuri de cobai au fost alimentate cu diverse diete, inclusiv preparate care implicau uleiuri reutilizate de susan și floarea-soarelui. La finalul studiului, cercetătorii au observat acumulări mai mari de toxine în ficatul cobailor expuși la uleiuri reutilizate, niveluri crescute de inflamație și leziuni ale colonului. “Prezența toxinelor și inflamația accentuată au dus la afectarea metabolismului hepatic, reducând transportul acizilor grași Omega 3 de tip DHA către creier. Acest lucru a fost asociat cu neurodegenerare atât la cobaii expuși la uleiuri reutilizate, cât și la urmașii lor”, a explicat Kathiresan Shanmugam, profesor asociat la Universitatea Centrală din Thiruvarur, India.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin impactul uleiurilor reutilizate asupra creierului uman. Cu toate acestea, specialiștii speră să identifice cât mai curând posibile legături între uleiurile reîncălzite la temperaturi ridicate și afecțiuni precum Alzheimer sau Parkinson.

 

 

În plus, o altă analiză pe cobai a relevat un alt efect al prăjirii la temperaturi ridicate: o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a constatat că gătirea alimentelor la temperaturi înalte poate altera structura ADN-ului. Consumat de cobai, acest ADN alimentar poate interacționa cu ADN-ul lor, crescând astfel riscul de cancer. Este necesară investigarea dacă acest fenomen se aplică și la oameni.

De-a lungul timpului, numeroase studii s-au concentrat asupra legăturii dintre compoziția uleiurilor și alimentele prăjite la temperaturi ridicate și starea de sănătate. Cercetările au demonstrat că uleiurile reutilizate conțin substanțe nocive, cum ar fi aldehidele și grăsimile trans. Acestea pot crește nivelul colesterolului LDL și scădea nivelul colesterolului HDL, având un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare. Consumul excesiv de astfel de uleiuri este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și afecțiuni hepatice. De asemenea, uleiurile reutilizate conțin cantități semnificative de radicali liberi, cunoscuți pentru creșterea riscului de cancer și ateroscleroză.

 

 

În prezent, excesul de alimente prăjite este unul dintre obiceiurile alimentare cele mai studiate din perspectiva impactului asupra sănătății cardiovasculare. Aceste alimente pot crește riscul de infarct, blocare coronariană, insuficiență hepatică și accident vascular cerebral, prin producerea de inflamație. Un studiu care a analizat 17 cercetări, implicate peste 500.000 de participanți, a arătat că persoanele care consumă excesiv alimente prăjite au un risc cu 28% mai mare de boli cardiovasculare decât cei care le consumă în cantități moderate. Pe lângă efectul inflamator, alimentele prăjite sunt adesea bogate în sare, ceea ce crește și mai mult riscul cardiovascular. Consumul excesiv de sare este asociat cu hipertensiunea arterială, iar limita optimă de consum zilnic de sare este de 2,3 grame.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Uleiul de oregano este cel mai puternic antibiotic natural

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns