Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

VACCIN ANTI-COVID 19

România, dată în judecată de Pfizer – BioNTech. Ce spune ministrul Rafila

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru încălcarea contractului semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti Covid 19.  
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al  Executivului, Mihai Constantin Romania nu avea ce să plăteasca, întrucât nu s-au primit respectivele doze.

 

 

 

Acțiunea demarată împotriva României nu este prima de acest fel. În noiembrie anul trecut, gigantul farmaceutic Pfizer a dat Polonia în judecată pentru că nu a onorat plățile celor 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 contactate de statul polonez.

 

 

 

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles a fost primită prin poştă şi nu este o situație neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria.

 

 

 

Ministrul Rafila a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea.

Nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există”, a spus ministrul Rafila.

 

 

 

De asemenea, ministrul a subliniat că,”este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria.  A venit acum rândul României care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul, la vaccin. Nu există niciun fel de bază legală pentru aceste compensaţii financiare şi, în mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există în acest moment. Noi avem la dispoziţia populaţiei, pentru cei care doresc să se vaccineze, ultima formulă a vaccinului livrat de către Moderna. Moderna a livrat la sfârşitul anului trecut 1,3 milioane de doze de vaccin în contul unei sume plătită tot în 2021 ca avans de guvernul de la acea vreme şi trebuiau să-l facă livrare”, a declarat ministrul Rafila.

 

 

 

El a explicat că va fi căutată o firmă de avocatură şi că România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract.

 

 

 

El a subliniat că, ”nici nu exista spaţiu de depozitare pentru o cantitate aşa de mare de vaccinuri. Ce să mai discutăm despre utilizare? Era imposibil să utilizezi această cantitate”, afirmă Alexandru Rafila.

 

 

CITEȘTE ȘI;Dosarul vaccinurilor COVID: Andrei Baciu, la DNA

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with