România şi Ungaria au ajuns la un acord, vineri, 9 aprilie, pentru înfiinţarea unei Camere de Comerţ Ungaria-România, cu sediul la Budapesta, după cum a anunţat Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei au semnat un Memorandum de Înţelegere, în cadrul Forumului Economic România – Ungaria, desfăşurat la Budapesta. Ceremonia a avut loc în marja celei de-a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale de Cooperare Economică România – Ungaria.
Sătmăreanul Ovidiu Ioan Silaghi, secretarul general al CCIR, fost ministru şi europarlamentar, a spus că România asigură accesul mărfurilor ungureşti către pieţele Orientului Mijlociu şi Îndepărtat prin coridorul dunărean şi prin Portul Constanţa.
„Este foarte important, atât pentru România, cât şi pentru Ungaria, ca cele două state să aibă o relaţie economică puternică. Există o multitudine de elemente concrete de interes comun, care, valorificate optim, pot determina creştere economică de ambele părţi.
Este relevant faptul că România asigură accesul mărfurilor ungureşti către pieţele Orientului Mijlociu şi Îndepărtat prin coridorul dunărean şi Portul Constanţa, iar pe de altă parte prin Ungaria sunt tranzitate mărfurile româneşti având ca ţintă pieţele din Europa Centrală şi de Vest. De asemenea, nu trebuie uitată preocuparea ambelor state pentru obţinerea independenţei energetice, atât prin proiectul BRUA, de interconectare a sistemelor de transport al gazelor Bulgaria – România – Ungaria – Austria, precum şi proiectul AGRI, de distribuţie a gazelor naturale, pe relaţia Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria. Astfel, cele două state au devenit elemente indispensabile ale pieţei energetice europene, cu un rol extrem de important în regiune”, a spus Ovidiu Silaghi.
“Se va oferi un sprijin substanţial companiilor româneşti şi maghiare”
Secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, Peter Dunai, a declarat că peste 14.000 de companii maghiare fac afaceri în România. „Prin semnarea acestui memorandum, se va oferi un sprijin substanţial companiilor româneşti şi maghiare care doresc să investească în cele două state.
De-a lungul timpului, am avut o relaţie excelentă cu Camera Naţională din România, iar acest document este numai o consemnare a acestui fapt. Sperăm ca lucrurile să revină la normal cât mai curând, iar companiile ungureşti să-şi reia participarea tradiţională la târgurile şi expoziţiile organizate de partea română”, a spus Dunai.
Despre construcţia tronsonului Mátészalka-Satu Mare
Tot vineri, la Budapesta, ministrul român al economiei, antreprenoriatului şi turismului, Claudiu Năsui şi Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, au semnat un acord pentru cooperare în vederea construirii autostrăzii Mátészalka-Satu Mare.
Péter Szijjártó a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Claudiu Năsui că relaţia dintre cele două state a devenit mai strânsă, iar construcţia tronsonului Mátészalka-Satu Mare va reprezenta cea de-a treia conexiune pe autostradă între cele două ţări. Noul tronson se va deschide în 2024.
Szijjártó a anunţat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că dintre cele 10 puncte de trecere a frontierei care funcţionează temporar între cele două ţări, cele de la Elek (Aletea)-Grăniceri şi Dombegyház-Variaşu Mic vor asigura de acum încolo un tranzit permanent.
Un alt subiect legat de dezvoltarea infrastructurii a fost cel referitor la licitaţia pentru construcţia celei de-a doua linii de pe ultimul tronson din Ungaria al liniei de cale ferată Budapesta-Bucureşti, care urmează să fie publicată încă în cursul acestui an.
2 comentarii
Este o idee exceptionala, dar sa vedem candva in realitate! In Ungaria sunt alegeri la toamna , dictatorul cu cizme face deja campanie electorala pentru UDMR-istii din Transilvania si apropo toate aceste proiecte sunt finantate de EU.
Bravo baieti, asa se cimenteaza o prietenie trainica! Romania si Ungaria sa fie bine si tot romanul si tot ungurul sa prospere!