Image 1
Image 2

SOLUȚII DE ECONOMISIRE

Românii cumpără locuințe mai ieftine, în fază de proiect

Deși creditele pentru apartamente și case au crescut în ultimii ani, românii nu vor să renunțe la ideea de a deveni proprietari. Totodată, în pofida faptului că prețurile imobilelor s-au majorat și ele, de la o lună la alta, încât românii se văd nevoiți să caute soluții pentru a reuși totuși să își asigure o locuință proprie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, tocmai din acest motiv au crescut și cerințele pentru achiziționarea de apartamente sau case aflate în fază de proiect. Sunt mult mai ieftine, chiar și cu 20 de procente, comparativ cu imobilele deja construite.

 

 

Pentru cumpărători, este mult mai rentabil să achite o rată lunară, decât să plătească o chirie de câteva sute de euro.

Dacă vii să îţi o locuinţă cu scopul închirierii se caută apartamentele cu 2 camere şi studiourile. Ele se închiriază foarte repede. Avem clienţi şi cerere continuă. Dacă vorbim de locuit deja vorbim de 3 camere, 4 camere, chiar şi case“, a declarat Andrea Nicolae, reprezentant al unei companii de investiții.

 

 

Potrivit unui sondaj, cele mai mari scumpiri la apartamente s-au înregistrat în Brașov și Oradea. Este vorba despre o creștere de 15% a prețurilor, comparativ cu luna februarie a anului trecut.

Tocmai de aceea, românii preferă să achite în avans pentru o locuință în stadiu de proiect, reducând astfel costurile finale ale imobilului.

 

 

În medie vorbim de 15%, dar putem ajunge şi la procente mai mari, în funcţie de cât de nou este proiectul în zonă. Într-o zonă fost industrială, într-o zonă de regenerare urbană procentele pot fi mai mari pentru că pornim de la o zonă de preţ mult mai scăzută. Într-o zonă deja consolidată vorbim de procente mai mici, dar pot ajunge chiar şi la 20%”, a declarat expertul în imobiliare Oana Ivan.

 

 

Cu toate acestea, scade tendința de construire a imobilelor cu destinația de locuit scade, încă din anul 2022. Acest fenomen se continuă și în 2024, ținându-se cont de faptul că în 2023 s-au eliberat mult mai puține autorizații pentru construirea apartamentelor și caselor, decât în anul precedent.

 

 

Dezvoltarorii imobiliari preconizează, tocmai se aceea, faptul că, în acest an, prețurile la imobile vor înregistra majorări cu aproximativ 15 procente.

Pe termen mediu şi lung asta va duce către o creştere a preţurilor, pe măsură ce disponibilitatea apartamentelor o să fie din ce în ce mai scăzută. Atunci cine va avea stoc de apartamente pe piaţă cumva va putea stabili preţul“, a declarat Bogdan Iliescu, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.

 

Citește și:

Tendința pieței investiţiilor imobiliare din România în primele șase luni din 2023

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with