Image 1
Image 2

RUSIA ŞI ALCOOLUL: În Rusia se bea mai mult vin din export de când a început războiul în Ucraina

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rusia importă cu 57% mai mult vin din ţările mari producătoare de vinuri. Care sunt ţările “neprietenoase”care livrează masiv vinuri în Rusia?

În primele 6 luni ale anului 2023 Rusia a importat cu 57% mai mult vin decât în întregul an 2022, scrie Rossiyskaya Gazeta, bazându-se pe date vamale. Astfel cantitativ în primele şase luni ale anului 2023 în Rusia au intrat 210,26 milioane de litri de vin faţă de numai 133,83 milioane litri importaţi în aceeaşi perioadă a anului 2022.

S-ar părea că ruşii au trecut de la spirtoase la vin, dar şi etichetările la băuturile spirtoase au crescut cu 60% în prima jumătate a anului 2023, spune Alexander Shenderyuk-Zhidkov, membru în Consiliul Federaţiei din regiunea Kaliningrad. În primul rând este vorba despre Lituania şi Letonia, ţări care au construit o adevărată afacere cu timbre de accize din străinătate, drept urmare Rusia îşi propune să interzică etichetarea alcoolului importat.

|[rile care au livr[ri mai mari

Aproape toate ţările, inclusiv cele neprietenoase, au livrări de vinuri mai mari decât înainte de război.
În frunte se află Italia care a exportat în Rusia 59,83 milioane de litri, cu 45% mai mult faţă de prima jumătate a anului 2022. Locul doi este ocupat de Spania, care a livrat 33,37 milioane de litri, cu 52% mai mult decât anul precedent. În ciuda acestor creşteri substanţiale, datorită creşterilor din alte ţări, ponderea vinurilor italiene şi spaniole pe totalul importurilor a scăzut cu câteva procente. Dacă înainte de război vinurile italiene şi spaniole reprezentau aproape jumătate pe piaţa rusă, acum sunt cu puţin peste 44% din totalul importurilor.

Pe locul trei, deşi este considerată ţară neprietenoasă, se află Georgia cu un volum de 30,82 milioane litri, cu un plus de 51%. Semnificativ a crescut şi oferta de vin către Rusia a Franţei, înregistrând o creştere de 65%), aflându-se pe locul patru cu 20,07 milioane litri. Portugalia a depăşit Chile, avansând pe locul cinci, cu o cantitate de 16,64 milioane de litri, cu o creştere spectaculoasă de 134%.

Deşi Germania şi-a crescut semnificativ transportul de vinuri către Rusia, cu 103% – în terneni fizici la un nivel de 6,85 milioane de litri, a fost depăşită de Abhazia care a exportat 8,93 milioane litri în Rusia, cu o creştere de 207%. De asemenea a depăşit şi Africa de Sud, cu toate că livrările de vinuri din Africa de Sud au crescut cu 46%, ajungând în primele şase luni ale anului 2023 la 5,74 milioane de litri.

Şi vinurile moldoveneşti, care au avut o creştere foarte mare, de 310%, cu o cantitate de 1,4 milioane litri,însă au fost depăşite de vinurile azere, care au înregistrat o creştere de 41%. Rusia a importat mai multe vinuri uzbece decât Bulgaria, care a exportat cu 117% mai mult, ajungând la 850 de mii de litri faţă de 342 de mii de litri înainte.

După cum era de aşteptat, scrie Rossiyskaya Gazeta, importurile au scăzut doar din SUA, cu un minus de 58%, reprezentând 527 mii litri şi Australia, cu o scădere de 20% reprezentând 963 mii litri. Rusia fiind supraaprovizionată cu vin, din august va creşte taxele de import pentru vinurile importate din ţările neprietenoase de la 12,5% la 20%, însă nu mai puţin de 1,5 dolari pe litru. Pe viitor Rusia se va concentra pe creşterea propriei producţii de vinuri, dar şi pe vinurile importate din ţările prietene, în special din Georgia, care este scutită de taxe. Deşi România se află pe locul 6 în UE la producţia de vin, şi pe locul 12 la nivel mondial, nu se află pe lista ţările fruntaşe la exportul de vin către
Rusia.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with