Image 1
Image 2
Ciornă automată

SATELE UNITE ALE SĂTMARULUI

Sute de sătmăreni călare şi în ştrafuri au străbătut judeţul Satu Mare

Vreme de două zile, mai precis sâmbătă şi duminică, 23 - 24 septembrie, au fost organizate o serie de manifestări reunite sub genericul „Satele Unite ale Sătmarului”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vreme de două zile, mai precis sâmbătă şi duminică, 23 – 24 septembrie, au fost organizate o serie de manifestări reunite sub genericul „Satele Unite ale Sătmarului”.

Vorbim despre două zile, pentru că a fost vorba despre un pelerinaj al unor persoane călare, dar şi zeci de caleşti şi ştrafuri, care au pornit sâmbătă, 23 septembrie de la Mănăstirea cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, de la Lunca Apei/Lunca Potăului până la Satu Mare. În cea de a doua zi, duminică, convoiul de pelerini a străbătut traseul de la Satu Mare până la Mănăstirea cu hramul “Izvorul Tămăduirii”, de la Măriuş.

Aşa cum menţionam în cele de mai sus, manifestarea/ pelerinajul a pornit de la Lunca Apei – de la Mănăstirea cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Zeci de persoane călare, dar şi aproximativ 30 de atelaje – trăsuri şi ştrafuri, au străbătut drumul de la mănăstire până în centrul comunei Apa, acolo unde au fost primiţi de primarul Radu Vasile Trandafir, cel care i-a servit pe pelerini cu brânzoici, gogoşi, fructe de sezon şi băuturi răcoritoare. Elevi de la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu” au susţinut momente artistice, fiind interpretate mai multe cântece cu tentă patriotică.


Pelerinii au străbătut apoi drumul până în comuna Medieşu Aurit, traversând apoi satul Băbăşeşti. A urmat apoi comuna Odoreu. În ambele comune menţionate, pelerinii au avut parte de o primire similară cu cea de la Apa, punctul de pornire a celei de a doua ediţii a manifestării „Satele Unite ale Sătmarului”.

Prima zi a pelerinajului, de pe malul drept al Someşului, s-a încheiat spre lăsarea serii, la Biserica ortodoxă din Satu Mare, cartierul Carpaţi II. Duminică dimineaţă, 24 septembrie, pelerinii implicaţi în această manifestare au pornit spre Mănăstirea Măriuş, cu hramul “Izvorul Tămăduirii”. Au străbătut aşezările: Păuleşti, Ambud, Petin, Culciu Mare, Culciu Mic, Lipău, Valea Vinului – cu destinaţia mănăstirea Măriuş. Şi pe acest traseu de pe malul stâng al Someşului, pelerinii au avut parte de primi călduroase, convoiul fiind aplaudat de locuitorii satelor străbătute.

Sosiţi la destinaţie, pelerinii, alături de enoriaşi care au participat la serviciul religios oficiat la mănăstire, au asistat la un consistent program artistic. La reuşita spectacolului menit a completa pelerinajul, au evoluat: Corul Protopopiatului Ortodox Satu Mare; interpretul de muzică folk Adrian Lupescu; Corul seniorilor CARP Satu Mare; Ioana Botiş; Chelbea Mic; Ansamblul Folcloric din Batarci; Aida Negrea; Ansamblul Folcloric “Florile Tărnii” din Tarna Mare; Carmen Oşian; Ansamblul Folcloric din Turţ; Ionela Ungureanu; Ansamblul Folcloric “GeSo”; Paula Cornea-Mare; Ansamblul Folcloric ”Cununiţa Năzdrăvană”, pregătit de solistele de muzică populară codrenească Leontina Dorca şi Carmen Sas; Ionel Sabo; Ansamblul Folcloric ”Viţe de Iederă”; soliştii de muzică populară Nicolae Mureşan şi Nicolae Mureşan junior; Veta Biriş.

Parteneri ai manifestărilor au fost Societatea Cultural Patriotică “Avram Iancu” din România şi Asociaţia Ecvestră “Perla Neagră” Satu Mare.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with