Image 1
Image 2

ZIUA DIABETULUI

Sătmărenii sunt prea puțin interesați să cunoască daca prezintă riscul de a avea diabet

De Ziua Mondială a Diabetului, marți, 14 noiembrie 2023, peste 130 de locuitori din județul Satu Mare și-au testat gratuit glicemia în cadrul acțiunii de screening ”Un diagnostic precoce poate duce la o viață normală”De Ziua Mondială a Diabetului, marți, 14 noiembrie 2023, peste 130 de locuitori din județul Satu Mare și-au testat gratuit glicemia în cadrul acțiunii de screening ”Un diagnostic precoce poate duce la o viață normală”
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Campania de screening a fost derulată de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Determinarea glicemiei și a altor parametri  (tensiunea arterială, indicele de masă corporală) a avut loc la Centrul de Diabet  situat vis-a-vis de Spitalul Vechi din Piața Eroii Revoluției din municipiul Satu Mare și a fost coordonată de  dr. Diana Albu.

 

”Au fost 137 de persoane din care 32 de persoane cu fost depistate cu  glicemie bazală modificată și 7 persoane nou descoperite și confirmate cu hipertensiune arterială. Colectivul Centrului Județean de Diabet Satu Mare mulțumește și apreciază disponibilitatea și interesul tuturor celor care ne-au trecut pragul cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului. Nu uitați, pentru noi, ”sănătatea dumneavoastră contează” este mesajul colectivului centrului.

 

Comparativ cu edițiile dinaintea pandemiei de Covid-19, când numărul participanților la acțiunile de determinare a glicemiei era de ordinul sutelor, în acest an interesul a fost relativ scăzut deși afecțiunea se numără printre bolile cu o incidență crescută în rândul populației din județul Satu Mare.

 

La ora actuală în evidența Centrului de Diabet Satu Mare sunt aproximativ 15.000 de pacienți.

 

În România există 1,5 milioane de pacienţi care au diabet, arată datele statistice. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferinţe organizate în contextul Zilei Mondiale a Diabetului că sunt necesare politici publice de prevenție în domeniul alimentașiei, inclusiv prin organizarea de cursuri de informare în școli.

 

”Diabetul, alături de bolile oncologice şi de bolile cardio şi cerebrovasculare, reprezintă majoritatea cazurilor de boală cronică şi majoritatea cazurilor de deces înregistrate la nivel global şi, bineînţeles, că nici ţara noastră nu face excepţie. Cifrele pe care le vedem şi care sunt sigur preocupante: 11,6% dintre concetăţenii noştri au această afecţiune. Este o cifră importantă, resursele alocate sunt şi ele importante – 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, aproape 1,5 milioane de pacienţi, şi este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate”, a spus Rafila

 

De asemenea, Societatea Română de Diabet atrage atenția populației asupra impactului diabetului zaharat, a importanței depistării, tratării și monitorizării acestei afecțiuni și a prevenirii complicațiilor.

 

“Societatea Română de Diabet, Nutriție  și Boli Metabolice dorește să  atragă atenția populației asupra impactului  diabetului zaharat – o problemă majoră de sănătate publică –  a importanței  depistării, tratării și monitorizării acestei afecțiuni, precum și a prevenirii complicațiilor. Ne vom concentra asupra conștientizării și a luptei împotriva acestei boli cronice, subliniind  importanța prevenirii diabetului zaharat”, a declarat prof.univ.dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție  și Boli Metabolice.

 

Conform ultimelor date, în România 1 din 12 adulți are diabet, în timp ce media europeană este de  1 din 11 adulți. Se estimează că la o persoană diagnosticată cu diabet zaharat, mai există cel puțin încă una nediagnosticată. Mai mult, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

 

În lipsa diagnosticării  precoce sau a respectării indicațiilor de tratament și a  optimizării stilului de viață recomandat de specialist, diabetul zaharat determină o serie de complicații grave, precum: neuropatie, retinopatie, boală cronică renală, afecțiuni cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI:

Acțiune de depistare a diabetului în 14 noiembrie la Satu Mare

Pen-uri falsificate ale medicamentul Ozempic pentru diabet

SPITAL SATU MARE: S-au reluat serviciile medicale la Cabinetul de diabet

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with