Image 1
Image 2
Acasa

BENEFICIILE DOVLEACULUI

Semințele de dovleac contribuie la reducerea calculilor renali

În vreme ce dovlecelul, ţuchini, dovleacul plăcintar se consumă sub diverse forme precum un aliment, iar seminţele sunt utilizate adesea pentru producerea uleiului deosebit de aroma.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Iată că aceste seminţe au o serie de proprietăţi curative, mai puţin cunoscute de către marea masă de cetăţeni şi chiar consumatori. Pe lângă faptul că sunt gustoase, seminţele de dovleac pot fi consumate şi pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Triburile din America de Nord utilizau seminţele de dovleac pentru proprietăţile lor nutriţionale şi medicinale, însă seminţele au fost utilizate de oameni încă din vremea Greciei Antice. Seminţele de dovleac sunt bogate în calorii, aproximativ 559 de calorii la 100 grame, însă sunt şi foarte săţioase.

 

 

Seminţele de dovleac sunt o foarte bună sursă de minerale

 

Seminţele de dovleac sunt o foarte bună sursă de minerale şi în special de zinc, motiv pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul lor în dieta zilnică pentru a obţine aportul recomandat. Conţinutul lor caloric provine, în special, din proteine şi grăsimi, mai ales că seminţele sunt deosebit de bogate în acizi graşi nesaturaţi, cum ar fi acidul oleic, substanţă care scade colesterolul „rău” şi îl creşte pe cel „bun”. Studiile recente au arătat faptul că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi nesaturaţi, ajută la prevenirea bolilor coronariene, dar şi la prevenirea dezvoltării accidentelor vasculare cerebrale. Mai mult, proteinele conţinute de seminţe sunt de bună calitate, iar 100 de grame de seminţe furnizează 54% din doza zilnică recomandată de proteine, motiv pentru care sunt recomandate în orice alimentaţie, inclusiv în cea vegetariană. În plus, seminţele sunt o sursă excelentă de aminoacizi şi glutamat.

 

 

Sursă importantă de vitamine

 

 

Seminţele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă foarte bună de vitamina E, un puternic antioxidant, ce ajută la menţinerea integrităţii pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi. Seminţele conţin şi tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, vitamina B-6 şi folaţi, dar şi minerale esenţiale, precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc şi seleniu.
Acestea conţin substanţe chimice ce ajută rinichii şi vezica urinară să elimine apa, iar acest efect al seminţelor este util în tratarea anumite boli precum< inflamaţia vezicii, infecţii la nivelul rinichilor sau retenţie urinară cauzată de hiperplazie benignă de prostată.

 

 

Beneficiile seminţelor de dovleac

 

 

Printre beneficile seminţelor de dovleac, specialiştii menţionează< Bogate în minerale, inclusiv fosfor, magneziu, mangan, fier şi cupru> Sunt o sursă bună de vitamina K> Conţin fitosteroli, compuşi care contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rău”> Seminţele sunt bogate în triptofan, un aminoacid esenţial, care este convertit în serotonină şi niacină. Din acest motiv, acestea sunt utile în caz de depresie şi insomnie> Sunt bogate în zinc, ceea ce le face un protector natural împotriva osteoporozei. Un studiu realizat de cercetătorii americani a arătat faptul că există o corelaţie între aportul alimentar scăzut de zinc, nivelurile scăzute de minerale din sânge şi osteoporoză la nivelul şoldului> Sunt o bună sursă de vitamina E şi al complexului de vitamine B. Conţin proteine de bună calitate> Reduc riscul de calculi renali, reduc inflamaţia în caz de artrită şi sunt utilizate ca tratament împotriva viermilor intestinali. Uleiul din seminţe de dovleac ameliorează urinarea dificilă ce apare în caz de prostată mărită.

 

Seminţele de dovleac sunt utilizate pentru ameliorarea hiperplaziei benigne de prostată, pentru reducerea calculilor renali, pentru reducerea simptomelor în perioada postmenopauză, pentru protecţia inimii şi a ficatului (în special în asociere cu seminţele de in), în caz de artrită, anxietate, depresie, insomnie, eliminarea metalelor grele din organism sau împotriva paraziţilor intestinali.
Seminţele de dovleac se consumă alături de legume, în salate verzi, se utilizează ca şi condiment sub formă de seminţe măcinate, se adaugă în cereale sau se consumă ca atare.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with