Image 1
Image 2

IFPLUSISTORIE LOCALĂ

Satu Mare: 53 de ani de la inundaţiile din 14 mai! Despre pagubele materiale ale inundaţiilor din 1970 (Foto)

De-a lungul anilor,Muzeul Judeţean Satu Mare a adus în atenţia publică noi imagini şi informaţii legate de inundaţiile din 1970. În continuare se vorbeşte despre pagubele materiale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

De-a lungul anilor,Muzeul Judeţean Satu Mare a adus în atenţia publică noi imagini şi informaţii legate de inundaţiile din 1970. În continuare se vorbeşte despre pagubele materiale.

”Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul denumit azi 14 Mai, unde Someşul a atins cota maximă de 2 m înălţime. Nicio casă din acest cartier nu a rămas întreagă, aşa cum niciun om nu a rămas nemarcat pe viaţă după această tragedie. La nivelul oraşului, pierderile suferite au fost estimate la 259 de milioane de lei, cele din industrie de 77 milioane de lei, în construcţii şi investiţii 6 milioane, în circulaţia mărfurilor peste 18 milioane lei, în producţie de 64 milioane de lei. Dintre localităţile cele mai afectate de inundaţii a fost Odoreul: din 4.800 de locuitori, 3.444 au fost sinistraţi, 700 de familii rămânând fără adăpost.

Apele au distrus şi inundat fabricile „Ceram”, Fabrica „1 Septembrie”, „Solidaritatea”, „Iprofil”, Fabrica de Mobilă, Întreprinderea de produse industriale I.P.I, Gara şi Depoul C.F.R., Uzina de apă, Depozitul de carburanţi, Staţia de transformare de 110 kw. La fabrica de Maşini Casnice „23 August” apele au distrus şi avariat produsele finite, ceea ce a determinat întreruperea producţiei pe o perioadă de 8-17 zile. În unele părţi ale Fabricii de Cărămidă apa a ajuns la nivelul de 1,5 m, iar stratul de nămol era de 50 cm.

Pentru a putea vedea mai multe imagini şi filme documentare care surprind dezastrul produs de apele revărsate ale Someşului, vă invităm să vizitaţi expoziţia virtuală postată a Muzeului Judeţean Satu Mare, http://www.muzeusm.ro/expozitii/1970-14-mai-50-de-ani/http://www.muzeusm.ro/expozitii/1970-14-mai-50-de-ani/ .

 

 

 

 

 

Alte imaginic AICI, AICI, AICI, AICI, AICI şi AICI.

Sursă: Muzeul Judeţean Satu Mare.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

INCENDII

Zeci de intervenții ale pompierilor sătmăreni

ISU Satu Mare anunță în 1 ianuarie 2024 că gestionarea optimă a situațiilor de urgență precum și acordarea asistenței medicale de urgență au reprezentat principalele misiuni ale efectivelor ISU SOMEȘ Satu Mare, în ultimele 24 de ore.

Telescaun Suior

SUNT ȘANSE MARI

Pârtia de la Luna Șes s-ar putea deschide în weekend

Iarna nu s-a terminat, după cum spun și speră administratorii pârtiei de schi de la Negrești-Oaș, Luna Șes. Chiar dacă acum temperaturile sunt mai ridicate, datorită valului de aer cald care a sosit în județul Satu Mare, sunt speranțe ca, în acest sfârșit de săptămână, iubitorii sporturilor de iarnă să se bucure din nou, de o experiență plăcută pe cea mai nouă pârtie din țară.