Image 1
Image 2
Acasa

Satu Mare: 75,3% din primarii din judeţul Satu Mare au studii superioare, majoritatea urmate de masterate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Spre deosebire de alţi ani, din cei 31 de la evenimentele din Decembrie 1989, anul 2020 a fost unul atipic, cu totul şi cu totul special din mai multe considerente.

În luna februarie, noul virus Covid-19 a fost confirmat şi în România, cu toate urmările nefaste care au afectat mediul social şi economic, iar în perioada de toamnă-iarnă, românii au fost chemaţi la urne de două ori. Prima exprimare a opţiunilor a avut loc la sfârşit de septembrie, mai precis pe 27, atunci când la nivelul unităţilor administrativ teritoriale au fost aleşi primarii şi consiliile locale, iar cel de al doilea scrutin din 6 decembrie a vizat alegerile parlamentare, fiind aleşi cei care, în următorii patru ani, vor face parte din legislativ, Camera Deputaţilor şi Senatul României.

Dacă la aproape trei săptămâni de la alegerile parlamentare mai domneşte o stare de tensiune în privința constituirii noului guvern, la nivel local, lucrurile s-au aşezat. Noii şi foştii primari şi-au luat atribuţiile.

Alegătorii, mai precis populaţia din unităţile administrativ teritoriale din cele 65 ale judeţului Satu Mare, 2 municipii, patru oraşe, şi 59 de comune, aşteaptă să-i vadă pe noii aleşi/realeşi  la muncă. Oamenii aşteaptă mult  mai mult de la cei care au fost promovaţi în funcţiile eligibile, dar şi de la angajaţii primăriilor. Promisiunile au fost multe şi diverse în perioada de campanie atipică, desfăşurată pe vreme de pandemie de Covid-19.

Aşteptările par justificate. Se presupune că tot mai buni oameni au ajuns în fruntea comunităţilor. Când spunem acest lucru, ne gândim în mod expres la ceea ce înseamnă studii, fără a putea emite ipoteze privind capacităţile manageriale ale aleşilor locali. Acestea urmează să fie confirmate în anii ce vin, pe parcursul mandatului.

Dacă facem o întoarcere imaginară în timp, răsfoind statisticile, constatăm cu anume bucurie, că în fruntea comunităţilor locale în urma alegerilor din septembrie, au fost promovate prin vot persoane cu studii cel puţin medii, ponderea fiind cei cu studii superioare în diverse specializări. Cu siguranţă vor exista voci care, nu fără temei, vor spune că simţul de bun gospodar, de bun administrator al problemelor dintr-o comunitate, nu depinde exclusiv de nivelul studiilor – medii sau superioare. Aşa este.

Doar 12 primari sunt la primul mandat

Analizând rezultatele alegerilor din septembrie, tragem concluzia că din cei 65 de primari, doar 12 sunt aleşi la primul mandat, iar ceilalţi 53 sunt la al doilea, al treilea sau chiar la al patrulea sau al cincelea mandat, ceea ce înseamnă 81,5%. Iată că există motive suficiente ca cetăţenii să aibă aşteptări mai mari de la primari. Nu insistăm asupra paletei problemelor pe care cetăţenii aşteaptă să fie rezolvate, dar pentru cititorii ziarului nostru iubitori de statistici, dacă ei nu le-au făcut până acum, prezentăm noi o statistică privind nivelul de pregătire al actualilor primari.

Ce studii au aleșii locali din Satu Mare?

Pentru a nu fi acuzaţi de partizanat, în cele ce urmează, vă prezentăm numeric distribuţia nivelelor de studii ale aleşilor locali. Pe primul loc, cu 16 aleşi locali se situează primarii cu studii medii, cei care reprezintă 24,6%. Pe locul doi se situează inginerii de diverse specializări, cu 14 aleşi, cea ce înseamnă 21,5%; urmaţi de cei cu studii juridice – 12, ponderea fiind de 18,46%; de cei cu studii economice – 8, proporţia fiind de 12,3%; cu studii de administraţie publică şi altele – 8, ponderea fiind tot de 12,3%; medici veterinari – 4, ponderea fiind de 6,15% şi profesori – 3, ponderea fiind de 4,61%, din totalul primarilor din judeţ. Raportul primari cu studii superioare, versurs total primari la nivel de judeţ este de 49/65, ceea ce înseamnă 75,3%. Cele de mai sus, cel puţin statistic, dau alegătorilor un motiv în plus de a aştepta mai mult de la actualii primari.

Rămâne de văzut, în ce măsură această structură o să aducă în comunităţile locale din judeţ un plus de prosperitate, un plus de confort apropiat de dorinţele şi necesităţile perioadei pe care o traversăm.

Ciornă automată

3 comentarii

  1. Studii superioare,facute la 40-50 de ani, vai vai in ce tara traim.Unii nu stiu sa scrie, sa se exprime corect gramatical, sunt la 4-5 mandate iar comunele arata jalnic.Despre ce studii vorbim , si mai ales pe unde le-au facut?Nu au citit o carte in viata lor , au tupeu fiindca au politicul in spate, daca nu era partidul erau ilustri anonimi ca sa nu spun altceva.Nu vreau sa dau exemple, au umblat disperati dupa voturi, din casa in casa,au dat au promis, au satajat ,au facut totul ca sa fie realesi.Inclusi oameni de afara din diaspora au adus , si-au lasat lucrul si au venit sa-i voteze pe ei ,,onorabilii nosstrii primari,, carora le era frica ca pierd ciolanul. La alegerile generale nu i-au mai interesat, de asta suntem aici unde am ajuns. Semnificatia coloanei lui Brancusi , fac pareu ca multi dintre primari nu au auzit sau nu au habar de el este ca neamul romanesc a fost strans cand de coie cad de gat, din totdeauna pana la infinit. Ne meritam soarta, vai de tarisoara asta , numai bunul dumnezeu mai poate avea grijade noi.

Lasă un răspuns

Connect with

INCENDIU LA CĂPLENI

Au intervenit pompierii

Vineri, 13 octombrie 2023, în jurul orei 14:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” din judeţul Satu Mare a intervenit pentru a limita şi lichida un incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Căpleni.