Sfârşitul de săptămână a fost marcat de creşterea temperaturilor nocturne şi diurne, fapt ce a favorizat topirea lentă a stratului de zăpadă aşternut în zilele anterioare. Aşa cum am scris la momentul potrivit, în zona Oaş, la Certeze, stratul de zăpadă avea grosime de aproximativ 40 de centimetri, în timp ce în alte zone de şes ale judeţului s-au măsurat aproximativ 10 – 20 de centimetri. Cantităţile de precipitaţii căzute la nivel de judeţ au fost nesemnificative, dar nivelele principalelor cursuri de apă au înregistrat creşteri.
După cum ne-au confirmat surse din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor – SGA Satu Mare, Someşul, pe porţiunea Satu Mare, a înregistrat în ultimele zile o creştere de aproximativ 30 de centimetri, ca urmare a apelor provenite din amonte. Creşteri au fost înregistrate şi în zona Oaş, pe Tur, dar şi pe acumularea/barajul de la Călineşti-Oaş. Pe Tur, în porţiunea Turulung – Micula – frontiera cu Ungaria, nivelul se menţine ridicat, fiind depăşită cota de atenţie.
Valori în creştere s-au măsurat şi pe râul Crasna, care în zona Domăneşti este pe alocuri ieşită din albie, fiind şi pe acest râu atinsă cota de atenţie. Specialiştii în ape susţin faptul că unele fluctuaţii ale nivelului râului Crasna sunt provocate de funcţionarea sau nefuncţionarea pompelor de la Moftin şi Berveni, care evacuează excedentul de apă din sol.
În ciuda restrângerii ariei şi volumului precipitaţiilor, se prognozează pentru zilele următoare uşoare creşteri ale Someşului în amonte, ceea ce sigur o să conducă la creşteri nesemnificative pe sectorul Satu Mare.
Este demn de remarcat faptul că, în cazul unor precipitaţii abundente căzute pe cuprinsul judeţului, cu siguranţă sunt afectate cotele râurilor Crasna şi Tur. Someşul creşte pe seama precipitaţiilor din amonte.
Fii primul care comentează