Image 1
Image 2
Acasa

Satu Mare – Ce spun liderii sindicali despre personalul didactic auxiliar, fara drept la gradatii de merit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Dragan
Ioan Dragan

Doar profesorii pot concura pentru obtinerea gradatiei de merit, fapt ce le confera un plus de 25 la suta la salariu pentru urmatorii cinci ani.

Excluderea personalului didactic auxiliar (din secretariat, contabilitate, biblioteci) din lista beneficiarilor de gradatii de merit nemultumeste sindicalistii.

 Nemultumirea sindicatelor

 Iata ce ne scrie pe aceasta tema Ioan Dragan, presedinte al Sindicatului Invatamant Preuniversitar si secretar general al Federatiei Educatiei Nationale.

“Pentru 2012 este aproximativ aceeasi metodologie de anul trecut, dar cu o mare nemultumire din partea noastra. Astfel, personalul didactic auxiliar a fost exclus de la dreptul de a participa la concursul pentru obtinerea gradatiei de merit. Aceasta in conditiile in care volumul de munca al acestei categorii de personal s-a triplat. Astfel se modifica permanent programele de salarii EDUSAL, evidentele REVISAL si calculele foarte laborioase care tin de executarea sentintelor judecatoresti. Pe langa diminuarea salariului, s-a micsorat indemnizatia de conducere, s-a anulat fondul de premiere anual, fondul de premiere de 2% si alte drepturi anulate de fapt pentru intregul personal din invatamant.

Victor Oprea
Victor Oprea

Desi in calitate de reprezentant FEN la negociere metodologiilor am sustinut, alaturi de celelalte federatii, pastrarea acestui drept elementar, ministerul a definitivat metodologiile fara acceptul sindicatelor. Am facut mai multe demersuri pentru deblocarea dialogului social, pentru a putea amenda mai multe acte normative care tin de educatie, dar ramase fara finalitate.

 Rolul sindicatelor in acordarea gradatiilor

 Pe metodologia actuala vom monitoriza lucrarile pentru acordarea gradatiei. Organizatia noastra are aici si o varianta preliminara, respectiv participarea unor lideri nominalizati si in lucrarile consiliului consultativ pe specialitati. La prima actiune din calendar, am participat in Comisia paritara la Inspectoratul :colar Judetean, prin care s-a stabilit detalierea punctajului general pe fiecare specialitate, negociind la solicitarea SIP si un punctaj pentru liderii de sindicat (pentru negocieri, comisii de dialog social).

Legat de metodololgia valabila din 2014, care prevede acordarea gradatiei numai pe baza de proiect, consideram ca este limitativa si creeaza conditii foarte restrictive, greu de realizat. Scopul este evident restrangerea numarului de beneficiari, respectiv bani mai putini acordati. Desi in faza negocierilor, in comisii a fost acceptat punctul nostru de vedere ca partea de activitati desfasurata sa aiba o pondere de 20% (propunerea FEN era de 40%), aceasta prevedere ca multe altele, nu se mai regaseste”, a incheiat Ioan Dragan.

SLI va reanaliza dosarele contestate

Si liderul sindical Victor Oprea s-a referit la rolul sindicatelor in acordarea de gradatii. “Grilele de evaluare sunt aprobate de regula in consiliul de administratie al ISJ, unde liderii de sindicat au statut doar de observator.

Bineinteles ca liderii de sindicat consulta grilele de evaluare si pot face aprecieri sau observatii. Rog membrii Sindicatului Liber din ~nvatamant, care in urma evaluarii dosarelor nu vor primi punctajul la care se asteptau, sa ne anunte din timp pentru ca sa consultam dosarele si sa solicitam reanalizarea lor. Comisia din cadrul Sindicatului Liber are acces la dosare. Sper ca aceasta regula sa se pastreze si anul acesta”.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with