Image 1
Image 2

IFPLUS PESTE MEDIA NAȚIONALĂ

Satu Mare se poate lăuda cu fermieri tineri

De o bună vreme, la nivelul Uniunii Europene este o stare de nelinişte în momentul în care vine vorba despre componenţa pe vârste a fermierilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din păcate, datele existente în acest domeniu, vin să arate că ponderea fermierilor din uniune o  reprezintă cei cu vârste apropiate sau chiar peste 65 de ani. Îngrijorarea vine din faptul că, în ciuda unor măsuri gândite pentru a face atractive activităţile din agricultură, tinerii în marea lor majoritate rămân mai puţin interesaţi de diversele domenii ale agriculturii, în mod expres manifestă reticenţă în ceea ce priveşte activitatea în zootehnie, acolo unde nu sunt zile libere, dar nici concedii.

 

Potrivi unor statistici, România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. În anul 2016, în UE erau 10,3 milioane de persoane care lucrau ca manageri de fermă. Aproximativ o treime dintre aceștia aveau o vârstă de peste 65 de ani și doar 11% erau fermieri tineri, cu vârsta de sub 40 de ani. De atunci, în lipsa unor informaţii la zi, se poate doar presupune că şi pe mai departe, media de vârstă a fermierilor români este în creştere.

 

Tinerii fermieri sunt puțini în special în Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta și România, toate sub 10%. Statele membre ale UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) și Slovacia (19%).
De asemenea, profesia de fermier este dominată de bărbați, doar o treime (29%) dintre managerii de fermă din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporția femeilor este și mai mică (23%).
Datele publicate anterior de Eurostat arătau că o treime din toate fermele din UE sunt în România, dar acestea reprezintă doar 3,4% din producția blocului comunitar. Explicația o constituie faptul că nouă din zece ferme din țara noastră (92% sau 3,1 milioane) au o suprafață mai mică de cinci hectare.

 

3,5 milioane de exploataţii în România

 

Potrivit celor menţionate în PAC, Agricultura României se caracterizează printr-o structură polarizată, cu un număr foarte mare de mici exploatații individuale, multe dintre acestea practicând agricultura pe parcele mici de teren pentru consum propriu, și câteva mii de întreprinderi mari. România este țara cu cel mai mare număr de fermieri din UE, de aproape 3,5 milioane. Cu toate acestea, 90 % dintre ferme sunt mici, având mai puțin de 5 hectare. România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE și cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui, miere și prune.

 

Revenind la ceea ce înseamnă vârste ale fermierilor, potrivit informaţiilor primite din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA Satu Mare, de la directorul Virgil Dragoş, din cei 17.588 de fermieri sătmăreni care au depus cereri unice de plată pentru anul 2023, ponderea, de peste jumătate din solicitanţi, adică 9.691, au vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani. Cei cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani sunt aproximativ 2.620, cei cu vârste între 65 şi 80 de ani sunt 4.670, peste 25% din total solicitanţi, iar cu vârsta peste 80 de ani sunt 605 fermieri. Dacă în context naţional, fermierii tineri sunt chiar sub 10% din total, iată că la nivelul judeţului Satu Mare, această proporţie este de aproape 15%, cu jumătate mai mare.

 

CITEȘTE ȘI:

Evoluția tehnologiei vine acum în sprijinul fermierilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with