Image 1
Image 2
Acasa

Scade interesul populației față de mesajele populiste

Editorial Informatia Zilei
După ce întreaga Europă s-a speriat de ascensiunea partidelor de dreapta extremă, ultimele sondaje arată o pierdere substanțială a încrederii în ele.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Alternativa pentru Germania (AfD) a scăzut până la 17% după ce crescuse vertiginos, mai ales în partea de est a Germaniei.

Cauza pierderii încrederii în partidele extremist-populiste sunt presupusele legături ale lor cu rețele din Rusia și China. În rândul acestora trebuie inclus și AUR. Care sunt consecințele?
Candidatul din partea AUR pentru primăria generală a Capitalei se învârte în jurul pragului electoral. Partidul lui George Simion nu pare să mai reprezinte o sperietoare pentru PSD și PNL.

Se aștepta din partea noului partid să formuleze o politică economică diferită de politicile celorlalte partide. Nu a venit nicio singură idee. Așa cum nici PNL nu a oferit un program economic care să însemne o întorsătură economică pentru România.

În general toate partidele care s-au perindat la guvernare în ultimii patru ani mai degrabă provoacă nemulțumiri în rândul populației decât speranțe de mai bine după viitoarele alegeri.
Relațiile inter-partinice nu au fost deloc fructuoase. Alianța partidelor de dreapta PNL-USR-UDMR a sfârșit lamentabil. Pentru cele trei partide nu a fost destul de clar că bunăstarea unei țări, ca și eventualele nenorociri,  depind de o economie stabilă, bazată pe o creștere sănătoasă, într-un sistem guvernamental stabil.

În timpul turbulențelor pentru desemnarea unor candidați comuni PSD-PNL la alegerile europarlamentare și locale cele două partide au arătat că nu sunt sudate, că alianța lor este doar conjuncturală.
Imaginea de ansamblu influențează starea de spirit a populației. Nicăieri, nici măcar în cercul restrâns al conducerilor centrale și locale, nu se remarcă o atmosferă de optimism, de bucurie.

Chiar și susținătorii înfocați ai unui partid nu pot trece peste judecățile greșite în politicile economice ale coalițiilor de guvernare, atât din timpul premierilor Orban și Cîțu, cât și din perioada guvernelor conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Preocupările clasei politice pentru economie nu au reușit să depășească interesele de partid.  Accesul la guvernare, care înseamnă acces la resursele țării, nu a fost decât un mijloc pentru atingerea unor scopuri politice.

Guvernele au dezamăgit din cauza lipsei de sprijin pentru mediul de afaceri, pentru indolența cu care au tratat creșterile succesive de prețuri la toate produsele, industriale și alimentare.
Deciziile greșite luate în această perioadă au un impact negativ în prezent și vor avea un impact negativ și în viitor.

Era de datoria opoziției să scoată în evidență aceste greșeli. Cum USR și Forța Dreptei au participat la guvernare în acest ciclu electoral, AUR putea profita și să se remarce ca un partid serios, de viitor.
Din păcate AUR s-a comportat ca și cum țara întreagă ar fi un parc de distracție colectivă.  Nu a propus nicio reformă ca să schimbe starea de lucruri din țară. George Simion și Diana Șoșoacă au căzut singuri în capcanele succesului pe rețelele de socializare, pe care l-au confundat cu succesul politic.

Nici în cel de-al patrulea an din acest mandat partidele actuale, cei care le conduc, nu arată că ar fi înțeles nevoile reale ale economiei.
Produsele din Ucraina care fac o concurență neloială produselor românești, prețurile nejustificat de mari la energie, la materialele industriale, lipsa restructurările din aparatul de stat, nu fac altceva decât să determine populația să privească  cu neîncredere toate partidele, toate posibilele coaliții de guvernare.

Cererilor sociale și economice ale diferitelor categorii socio-profesionale, toate guvernele, de la Orban și Cîțu la Ciucă și Ciolacu, le-au răspuns cetățenilor, ca și firmelor,  doar prin vorbe, nu prin reforme.
De aceea se poate spune că, în fond, toate partidele sunt populiste. Indiferent cum partidele se aliază între ele, liderii politici nu pot stăpâni criza  financiară generalizată, cu repercusiuni sociale și economice din ce în ce mai grave. Aceste neajunsuri nu sunt fără urmări notabile: pe zi ce trece scade interesul populației față de mesajele populiste.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Opoziţia extra-parlamentară

Asculta acest articol Multe dintre partidele aflate acum înafara parlamentului au fost cândva formaţiuni politice mari. Dacă nu au fost

Sigla Informatia Zilei

Sfaturi de pe margine

Asculta acest articol Ce mai fac, ce mai spun foştii? Unii dau sfaturi, alţii au reintrat în anonimatul din care