Image 1
Image 2

LOCUINȚE TERMINATE

Scădere a numărului de locuințe în regiunea Nord-Vest a României

Peste 49.900 de locuinţe au fost date în folosinţă în primele zece luni ale anului, în scădere cu 2801 unităţi faţă de perioada corespunzătoare de anul trecut.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așa spun datele Institutului Naţional de Statistică.

 

Pe medii de rezidenţă, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 61,7% din total.
 Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate în România relevă faptul că, în perioada ianuarie – septembrie 2023, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private (-3090 unităţi), în schimb a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (+289 unităţi).

 

Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o scădere a numărului de locuinţe terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-1048 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (-942), Vest (-904), Centru (-284) şi Sud-Muntenia (-274). La polul opus, creşteri ale numărului de locuinţe terminate s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+586 locuinţe), Nord-Est (+48) şi Sud-Vest Oltenia (+17).

 

În trimestrul III 2023 au fost date în folosinţă 17.916 locuinţe, în scădere cu 2.307 faţă de trimestrul III 2022. Cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (59,8%).
 Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în trimestrul III 2023, faţă de trimestrul III 2022, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 2543 locuinţe, în schimb au crescut cele din fonduri publice, cu 236 locuinţe.

 

Noua schemă de ajutor de stat pentru materiale de construcții

 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a publicat recent, în transparenţă decizională, Ghidul solicitantului pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, schemă de ajutor multianuală, pe durata a 4 ani de zile, cu un buget anual alocat de până la aproape 150 de milioane de euro.

 

Documentul prezintă obiectivul programului, sectoarele de activitate eligibile, precum şi paşii de urmat pentru depunerea documentelor şi obţinerea finanţării, precizează MEAT.

 

Programul naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii “ConstructPlus” îşi propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială pentru o nouă activitate economică.

 

Printre domeniile eligibile se află fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii, prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramică, fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă, fabricarea de obiecte sanitare din ceramică, fabricarea cimentului, a varului şi ipsosului, fabricarea produselor din beton sau din ipsos pentru construcţii, fabricarea betonului, tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, fabricarea de uşi şi ferestre din metal şi fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice.

 

Schema de ajutor de stat este multianuală pentru perioada de implementare 2023 – 2026, iar bugetul total alocat Programului este echivalentul în lei al sumei de 596 milioane euro pentru toată perioada de implementare.

 

Pot beneficia de finanţare întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înregistrate în scop fiscal în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

CITEȘTE ȘI:

PERCHEZIŢII ÎN ROMÂNIA: 121 de locuinţe vizitate de mascaţi, inclusiv sătmăreni

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with