Image 1
Image 2

FENOMEN ÎNGRIJORĂTOR

Scăderea fertilității este un fenomen global în creștere

Scăderea fertilității este un fenomen global în creștere
Un amplu studiu publicat joi a arătat că multe țări se confruntă cu rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține populația, semnalând creșterea dezechilibrelor între regiuni din întreaga lume.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acest fenomen este semnalat ca fiind din ce în ce mai acut.

Studiul, publicat în revista științifică The Lancet, rezumă că „fertilitatea este în scădere în întreaga lume”, precizând că mai mult de jumătate dintre țări au deja rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține nivelul populației.
Iar „în viitor, ratele de fertilitate vor continua să scadă în întreaga lume”, adaugă studiul.
Studiul se bazează pe cifrele din Global Burden of Disease, un vast program finanțat de Fundația americană Bill & Melinda Gates și conceput pentru a colecta date despre sănătate din majoritatea țărilor.

 

Cercetătorii nu numai că au evaluat ratele actuale de fertilitate din aceste țări, dar au încercat, de asemenea, să calculeze tendințele viitoare în funcție de numeroase variabile predictive, cum ar fi nivelul de educație și mortalitatea infantilă.
Ei au ajuns la concluzia că, până în 2050, trei sferturi dintre țări vor avea rate de fertilitate insuficiente pentru a-și menține populația. Până în 2100, majoritatea țărilor vor fi afectate.
De asemenea, cercetătorii prezic că populația țărilor sărace va continua să crească pentru o perioadă lungă de timp, în special în Africa subsahariană, în timp ce în țările dezvoltate va scădea.
În opinia lor, acest dezechilibru va avea probabil „consecințe economice și sociale considerabile”.

 

Această lucrare intervine într-un moment în care multe țări, precum Franța, unde președintele Emmanuel Macron a făcut apel la un „reviriment demografic”, sunt îngrijorate de evoluția populației lor.
Cu toate acestea, previziunile studiului Lancet trebuie tratate cu prudență, subliniază cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în același număr.
Aceștia critică o serie de alegeri metodologice, subliniind în special slăbiciunea datelor disponibile în prezent în multe țări sărace.

 

În ceea ce privește fondul raportului, aceștia susțin că „trebuie să ne concentrăm pe nuanțe, nu pe senzaționalism, atunci când vorbim despre scăderea ratelor de fertilitate”.
De asemenea, aceștia subliniază că un astfel de fenomen poate avea atât avantaje (mediu, hrană etc.), cât și dezavantaje (sisteme de pensii, ocuparea forței de muncă etc.). Mai presus de toate, ei subliniază că nu există „nicio modalitate evidentă” de a face ceva în acest sens.

 

CITEȘTE ȘI:

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Vizită la Veneția se va putea face doar  cu rezervare online

EXPERIMENT INEDIT

Vizita la Veneția se va putea face doar cu rezervare online

Primarul Veneției a introdus o taxă de intrare în oraș. Începând cu 25 aprilie, turiștii de o zi vor fi taxați cu 5 euro pentru 29 de zile de vârf din această primăvară și vara următoare. Accesul va fi restricționat la 40.000 de vizitatori pe zi, care vor fi obligați să își rezerve biletele online în avans.