Image 1
Image 2

EVENIMENT CULTURAL

Scriitorul Ioan Nistor, sărbătorit de admiratori și colegi la 75 de ani

Scriitorul Ioan Nistor, sărbătorit  de admiratori și colegi la 75 de ani
Ziua de 29 februarie este prin definţie o zi specială. Semnificaţia zilei care se repetă doar din patru în patru ani, a fost amplificată prin evenimentul cultural şi de suflet găzduit joi de Centrul Multricultural „Poesis” din Satu Mare, un adevărat focar de cultură.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pragul acestui aşezământ cultural, aşa cum s-a spus fie şi în treacăt, de-a lungul anilor a fost păşit de peste 700 de scriitori români şi străini, invitaţi la manifestările cunoscute sub numele „Zilele culturale Poesis”.      În după masa zilei de joi, 29 februarie, un număr surprinzător de mare de sătmăreni, negreşteni şi nu numai, oameni de cultură şi/sau iubitori de poezie, au participat la Medalionul Cultural Ioan Nistor – 75, găzduit, aşa cum anticipam, de Centru Multicultural Poesis din Satu Mare, organizat de Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, Redacţia Revistei Poesis şi Centrul Judeţean pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

 

 

Manifestare cu profundă încărcătură emoţională a fost deschisă de poetul Dumitru Păcuraru, în calitate de gazdă, dar şi de moderator al evenimentul cultural de excepţie, marcarea împlinirii vârstei de 75 de ani a poetului, criticului literar, a eseistului, nu în ultimul rând a profesorului Ioan Nistor, cel care a prezentat recent apăruta antologie de autor “Vertebrele strigătului”, cu o copertă semnată de artistul plastic negreştean Vasile Pop Negreşteanu.
După salutul adresat participanţilor în calitate de amfitrion şi moderator, Dumitru Păcuraru  a subliniat faptul că, Ioan Nistor este scriitorul, nu doar poetul şi profesorul.

 

Cu deplin temei, a subliniat vorbitorul, Ioan Nistor este scriitor, cu o operă demnă de luat în seamă.
În acelaşi cadru cu o profundă încărcătură emoţională, Dumitru Păcuraru, unul dintre puţinii oameni de cultură sătmăreni care au lansat în spaţiul public iniţiative culturale de mare valoarea, printre care se numără şi monumentul “Poarta recunoştineţi”, obiectiv aflat în lucru în parcul de pe bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare, a adus în atenţia participanţilor  necesitatea realizării la Satu Mare, a unei statui impunătoare Mihai Eminescu, similară cu cea a tribunului Vasile Lucaciu, din parcul central al reşedinţei de judeţ.
Printre argumentele acestei propuneri a fost menţionat faptul că, la graniţa României, un asemenea monument ar reprezenta mai mult decât prezenţa la fruntarii a două regimente de soldaţi. A fost iniţiată şi o listă de semnături în favoarea realizării unei asemenea opere de artă.
Argumente referitoare la legătura poetului naţional Mihai Eminescu, cu Satu Mare, a prezentat şi poetul şi criticul literar George Vulturescu, cel care a subliniat faptul că, în scrierile poetului nepereche, Satu Mare apare menţionat de cel puţin 18 ori. Se presupune că Mihai Eminescu a cunoscut oraşul de pe Someş din dialogurile avute cu Ioan Slavici, cel care şi-a susţinut examenul de Bacalaureat la Satu Mare.  Dialogurile dintre Ioan Slavici şi Mihai Eminescu despre Satu Mare au fost purtate la Viena, în perioada studiilor celor doi în capitala Austriei.
La rândul său, Zamfir Danciu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare, a apreciat iniţiativa, spunând că la Satu Mare există două busturi ale lui Mihai Eminescu, lucrări de patrimoniu. Unul din busturi este amplasat în incinta Colegiului ce-i poartă numele, iar cel de al doilea, în faţa Colegiului.
Pentru realizarea unei statui Mihai Eminescu la Satu Mare, este nevoie de a găsi un spaţiu potrivit, într-o piaţă, în care acest monument arhitectural să “strălucească”.

 

Alocuţiuni despre poetul şi opera scriitorul Ioan Nistor

 

Despre omul, profesorul poetul, criticul literar şi eseistul aniversat Ioan Nistor au vorbit: criticul literar prof. Gheorghe Glodeanu, George Vulturescu, poetul Robert Laszo – directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, criticul literar prof. Alexandru Zotta, profesorul şi scriitorul Ştefan Haiduc, profesorul, poetul şi prozatorul Radu Ulmeanu – directorul revistei culturale Acolada, Zamfir Danciu – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare. Înainte de a se trece la dezbaterile pe tema Medalionului cultural, George Vulturescu a menţionat faptul că, într-o zi de sfârşit de februarie, mai précis pe 28 s-a născut scriitorul şi omul de cultură sătmărean George Achim, fiind propus un moment de aducere aminte. În alocuţiunile lor, cei menţionaţi mai spus: Sărbătoritul Ioan Nistor, de formaţie profesor de limba română, şi-a început activitatea profesională în Ţara Oaşului, acolo unde a văzut lumina zilei, chiar în comuna natală Oraşu Nou. Dacă Ioan Nistor dovedeşte o modestie teribilă în exterior, în cadrul antologiei lansate, apărută la una din cele mai prestigioase edituri din Transilvania – Şcoala Ardeleană, condusă de scriitorul Vasile George Dâncu, creatorul aniversat nu mai este acel om modest, este el, aşa cum este cunoscut în cercurile culturale şi literare. Este un poet al locului, şi al spiritualităţii oşeneşti, care l-au marcat teribil.
Dimensiunea creaţiilor lui Ioan Nistor trebuie căutată în Oaş. Volumul prezentat este cartea unei vieţi, o carte a împlinirilor care include secvenţe din 12 volume de autor.
Activitatea de poet a fost dublată de cea de gazetar la publicaţii precum: Solstiţiu, Poesis, Pleiade, nu în ultimul rând Informaţia Zilei.
Despre omul Ioan Nistor s-a spus că este puternic, introvertit, deosebit de profund. Toţi marii scriitori impun un topos – un spaţiu pornind de la geografia reală, la georgafia de suflet. Aceste aspect sunt remarcate şi în volumul prezentat publicului.
A fost prezentat ca spaţiu de creaţie, acela dintre firul de iarbă şi o stea. Poezia lui Ioan Nistor este plasată pe o asemenea traiectorie. Prin scrieri, autorii întreţin dimensiunea culturală a vieţii. Desigur, din luările de cuvânt nu au lipsit nici informaţii privind evoluţia scriitorului Ioan Nistor, pornind de la debutul editorial în anul 1989, cu volumul “În umbra ipotezei”, apărut la Editura Litera, până la zi, cu antologia “Vertebrele strigătului”.
În finalul medalionului cultural, poetul a primit o diplomă de excelenţă din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare. Manifestarea despre care facem vorbire s-a încheiat cu alocuţiunea sărbătoritului, care a mulţumit pentru prezenţă numărului mare de sătmăreni şi negreşteni, familiei, dar şi tuturor celor care au contribuit la realizarea antologiei prezentate.
A fost o participare numeroasă din partea prietenilor lui Ioan Nistor, peste 100 de persoane fiind prezente. Îi amintim pe Remus Vârnav, Dorel Petrehuş, Anca Rusu, Cristina Gloria Oprişa, Marta Cordea, Viorel Câmpean, Nicolae Decsei, Ioan Corneanu, Mihai Sas, Gheorghe Cormoş, Anca Soponar, Liliana Dobos-Lazăr, Ioan Tipu Sălăjanu, Ioan Moldovan, Loredana Ştirbu, Ioan Marian Chiorean, Muzsnai Arpad, Felician Pop, Georgeta Govor, Claudiu Govor, Gheorghe Molnar, Gheorghiţă Neamţ, Ioan Andreica, Diana Lostun, Angela Munteanu, Teofil Mădăras, Dora Mădăras, Corina Finta, Cornelia Bălan Pop, Dana Zen, Vasile Conioşi Mesteşanu, Elena Bilstrup, Daniela Bălu, Claudia Vulturescu, Florina Juncu, alţi invitaţi care au venit să fie alături de sărbătorit, dar şi să ia parte la lansarea antologiei adusă în atenţie publică cu acest prilej.
Au fost alături de sărbătorit şi reprezentanţii cenaclurilor literare Afirmarea şi Cronograf, ambele din Satu Mare.
Evenimentul cultural s-a încheiat cu sesiunea de autografe, dar şi cu ciocnirea paharelor cu tradiţionala pălincă de Oaş, alături de o gustare consistentă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with