În 4 martie 2021, Voicu D. Rusu împlinește frumoasa vârstă de 75 de ani. S-a născut în 4 martie 1946 la Terebeşti, în familia unor cunoscuţi dascăli ai plaiurilor sătmărene. A fost apoi absolvent al Liceului „Mihai Eminescu”, pașii vieții ducându-l după aceea la Facultatea de Filologie la Cluj-Napoca. După desăvârșirea studiilor universitare a funcţionat ca profesor de limba română în municipiul Satu Mare.
A debutat în 1968 în paginile cotidianului „Cronica sătmăreană” cu schiţa „Jocul”. Avea să-şi împletească destinul cu această publicaţie sătmăreană, semnătura sa fiind regăsită aproape zilnic în paginile ei, chiar şi după ce aceasta a devenit „Gazeta de Nord-Vest”. De-a lungul anilor a semnat reportaje, anchete, cronici, recenzii, evocări, interviuri, traduceri, etc., o perioadă îndeplinind şi funcţia de director editor.
A vădit intense preocupări pentru mişcarea teatrală sătmăreană, numeroasele cronici ale spectacolelor stând mărturie, dar și o piesă scrisă de el care a fost difuzată la Radio Cluj.
După 1989 a activat pe tărâm politic, fiind un constant simpatizant al ideilor social-democrate. Câţiva ani a asigurat conducerea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Satu Mare. Din ianuarie 2004 a fost numit la conducerea Bibliotecii Judeţene Satu Mare, contribuind cu succes la bunul mers al instituţiei, până la pensionarea sa din mai 2010. O bună bucată de vreme a fost realizator al emisiunii T.V. „Cu cărţile pe masă”.
Din punct de vedere editorial a debutat în 2017 cu volumul „Nisipul clepsidrei sparte”, apărut la editura Inspirescu. Suntem siguri că ne va mai aduce în viitor și alte „cărți pe masă”. De altfel, întreaga viață a lui Voicu D. Rusu seamănă cu o masă plină cu cărți, ziare și reviste care își așteaptă cititorii, îmbiați de aniversatul zilei.
Alături de familie și prieteni, angajați ai Bibliotecii, Informația Zilei îi urează lui Voicu D. Rusu un sincer și călduros
„La Mulți Ani!”
4 comentarii
La multi ani multa fericire sanatate si bucurie alaturi de cei dragi
Dragă Voicu,
La Mulți Ani, cu sănătate și bucurii!
N-am să uit prestația ta (să fi fost Trahanache sau, oare, chiar Tipătescu?) dintr-o montare stundețească a „Scrisorii pierdute”, pe urmele și cu foști dascăli ai Filologiei clujene.
Ehei, tempi passati.
Mult spor în ceea ce scrii.
Cu amiciție colegială,
Vasile Sălăjam
Să ne Trăiești La Mulți Ani ! Bucurii și sănătate Multă…
La Multi Ani! Numai bucurii!