Image 1
Image 2

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit

UPDATE, ora 11:30: Primarul Sergiu Crişan speră să se rezolve problema scurgerii de apă termală cu gaze cât mai repede.

Lângă staţia de benzină a existat un foraj din care a curs apă încontinuu cu un debit foarte mic. Reprezentantul acestei societăţi a angajat o altă societate ca să cureţe acel foraj, probabil pentru a avea presiune mai bună. În momentul în care aceştia au intervenit, s-a degajat, pe lângă apă termală, nisip şi gaze naturale. Concentraţia acestor gaze variază, diferă, sunt momente în care concentraţia este mică, aproape de zero, şi sunt momente când această concentraţie creşte. În continuare iese atât apă termală, cât şi diferite tipuri de gaze, concentraţia lor este într-o tendinţă de fluctuaţie, presiunea a scăzut. În momentul de faţă presiunea este de aproximativ 7-8 bari”, spune Tamas Altfatter.

Cele mai apropiate case de această zonă sunt 4-5, nu se impune deocamdată să îi dislocăm pe acei oameni. Iniţial, se vorbea de o rază de acţiune de 1.600 de metri, ceea ce nu este necesar, specialiştii ne-au spus această treabă”, a declarat Romeo Pop.

S-au făcut anumite măsurători pe parcursul nopţii, au fost aduse mai multe laboratoare mobile şi văd că analizele încep să iasă mai bine. Iniţial au fost nişte gaze în cantităţi mai mari şi presiuni mai mari, iar acum aceste cifre au început să scadă. În zonă au mai fost anumite puţuri forate, din câte ştiu, pentru zăcăminte miniere. Vizavi de gaze, chiar în zona noastră nu au fost. A fost în zona Moftin, undeva la 40-50 de kilometri de aici, dar foraje pentru gaze nu ştiu. Am înţeles că sunt gaze de suprafaţă fiind la adâncime de 30-40 de metri a puţului respectiv. Staţia peco a fost construită, momentan a fost un foraj făcut după ce a fost făcută staţia peco, pentru apă. Puţuri de apă la noi în zonă se mai fac. Aşteptăm părerile specialiştilor, momentan să se pună un dop pe forajul respectiv”, a declarat Sergiu Crişan, primarul Supurului.

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit

UPDATE, ora 10.30: La Instituţia Prefectului Satu Mare s-a organizat joi, 7 septembrie 2023, o conferinţă de presă în care s-au prezentat ultimele informaţii legate de scurgerea de gaze de la Supur.

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit

Subprefecţii Tamas Altfatter şi Romeo Pop au spus că situaţia este sub control şi că nu există pericol. Nu se ştie când se va rezolva problema. “Poate dura 2 ore, sau o săptămână. Noi ne dorim să rezolvăm problema cât mai rapid“, a precizat Tamas Altfatter.

Imagini video de la conferinţă:

 

SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit SCURGERE DE GAZE ÎN SUPUR: Traficul rutier este oprit

UPDATE, ora 09.30: În zonă s-a creat o zonă de protecţie pe o rază de 800 de metri. La ora 10.30 vor fi făcute declaraţii oficiale la Prefectura Satu Mare.

Se anunţă şi că din cauza intervenţiei din localitatea Supuru de Sus, programul activităţilor din această săptămână organizate de către ISU SATU MARE pentru publicul larg, va fi modificat, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş”al judeţului Satu Mare va anunţa activităţile care se vor desfăşura.

În imediata vecinătate de la locul producerii evenimentului, se află o staţie de carburanţi a cărui activitate a fost sistată pentru înlăturarea oricărui risc suplimentar.

UPDATE, ora 7:00: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN 19A, în afara localităţii Supuru de Sus, judeţul Satu Mate, către limita cu judeţul Sălaj, ca măsură de prevenţie, fiind delimitat un perimetru de siguranţă după ce au fost semnalate degajări de gaze în urma unor lucrări de forare. Rute ocolitoare: Supuru de Jos – DJ 196 – Hodod – Cehu Silvaniei sau Supuru de Jos – DC 116 – Sechereşa – DN 1F – Tăşnad – DJ 191 – Marghita.

UPDATE, ora 02.10: ISU Satu Mare transmite că în urma măsurătorilor realizate, până la această oră, s-a detectat următoarea substanţă, respectiv gaz metan în concentraţie de: 284 ppm.

Informare oficială:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare a fost alertat să intervină în jurul orei 19.00, ca urmare a unor lucrări întreprinse la un puţ de apă forat şi emanarea în atmosferă a unor jeturi (substanţe), la limita cu judeţul Sălaj, în zona localităţii Supuru de Sus.
La faţa locului din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare s-au deplasat 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un echipaj de terapie intensiv mobilă, un echipaj de prim ajutor şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă cu 21 cadre militare.

În sprijin, pentru stabilirea posibilelor substanţe degajate în aer au fost solicitate următoarele forţe:
Un echipaj CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) din cadrul ISU MM şi un echipaj CBRN din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă din Ciolpani, Bucureşti, care se afla la ISU BH.

Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă faţă de locul intervenţiei. De asemenea, a fost transmis şi un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.La această oră acţionează la faţa locului două autospeciale de stingere cu apă şi spumă alături de echipajele CBRN din cadrul ISU MM şi USISU Ciolpani.

UPDATE, ora 22:10: Preventiv s-a trimis un mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Supur şi Bogdand.

Incident RADIOLOGIC/CHIMIC/BIOLOGIC produs la 06.09.2023 cu posibile degajari de material radioactiv/ substante toxice/agenti biologici. Adapostiti-va in locuinte, evitati activitatile in aer liber, inchideti usile si ferestrele, astupati gurile de aerisire si opriti functionarea instalatilor de ventilatie! ISU SM”, este mesajul primit de localnici.

Conform purtătorului de cuvânt ISU Satu Mare, Alexandra Pop ne transmite că echipajul CBRN face măsurători şi că deocamdată nu este nimic confirmat privind substanţa degajată.

UPDATE: Echipajul CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear) al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş a fost solicitat. Dacă se confirmă că este gaz vor interveni şi echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. O firmă de gaz a infirmat faptul că are conductă în zonă.

Între timp Centrul INFOTrafic anunţă rute ocolitoare: Supuru de Jos – DJ 196 – Hodod – Cehu Silvaniei sau Supuru de Jos – DC 116 – Sechereşa – DN 1F – Tăşnad – DJ 191 – Marghita.

***

Într-o veste de ultimă oră, Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a emis un comunicat important pentru şoferii care circulă în zona DN 19A, în afara localităţii Supuru de Sus, judeţul Satu Mare, către limita cu judeţul Sălaj.

Traficul în această zonă a fost oprit la ora 20.00 de autorităţi ca măsură de precauţie, iar un perimetru de siguranţă a fost stabilit în jurul zonei afectate.

Această decizie drastică a fost luată în urma semnalărilor cu privire la degajări de gaze, care au fost detectate în urma unor lucrări de forare care se desfăşurau în zonă. Autorităţile au acţionat rapid pentru a proteja siguranţa tuturor participanţilor la trafic şi a locuitorilor din zonă.

Este important să se acorde atenţie actualizărilor ulterioare cu privire la această situaţie, deoarece autorităţile vor continua să monitorizeze evoluţia situaţiei şi să ia măsurile necesare pentru a asigura siguranţa publică. În acest context, şoferii sunt sfătuiţi să evite zona respectivă şi să urmărească recomandările oficiale pentru a evita întârzieri sau incidente nedorite pe drumurile publice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with