Image 1
Image 2

EPISCOPIA ORTODOXĂ

Scurte îndrumări tipiconale cu privire la Praznicul Nașterii Domnului

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului face unele îndrumări tipiconale cu privire la sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, pe care o vom prăznui în următoarele zile.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cele ce urmează, redăm informațiile furnizate de reprezentanții instituției religioase anterior menționate:

 

 

“În acest an, Praznicul Nașterii Domnului, 25 decembrie, este sărbătorit luni, ceea ce înseamnă faptul că Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, este duminică. Aceasta produce modificări tipiconale în săvârşirea slujbelor.

 

 

Spre exemplu, Ceasurile Împărăteşti care de obicei se oficiază în Ajunul Crăciunului, anul acesta se săvârşesc vineri, 22 decembrie, care este şi zi aliturgică (nu se face Sfânta Liturghie).

 

 

 

Duminică, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar seara, conform Tipicului, se va oficia Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia.

 

 

Anul acesta, în ziua marelui și slăvitului praznic al Nașterii Domnului, 25 decembrie, se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, care, de obicei, se oficiază în ziua Ajunului.

 

 

Astfel, vor fi rânduite Antifoanele speciale din Minei, „Câți în Hristos v-ați botezat…”, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Otpustul Praznicului.

 

 

Conform Tipicului, în perioada dintre Praznicul Nașterii Domnului și Ajunul Bobotezei nu este post, nu se fac plecări de genunchi (nu se îngenunchează) și nu se fac Parastase, datorită solemnității și însemnătății acestor două mari praznice ale creștinătății.

 

 

După sfârșitul postirii credincioșilor, Masa de Crăciun se va lua după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua de 25 decembrie, desigur, după ce ne-am aflat la sfânta slujbă în Casa lui Dumnezeu – Biserica, unde, conform colindului, <<în ziua-aceasta de Crăciun / vom sta cu Dumnezeu la masă!>>”.

Citește și:

RELIGIE: Patriarhul Daniel alături de tineri la deschiderea ITO 2023 de la Timişoara

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SFÂNTUL DIMITRIE

Programul episcopilor

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox. De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, Protopopiatul Baia Mare. Preasfințitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Catedrala „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Municipiul Carei, Protopopiatul Care