Image 1
Image 2

CRIZĂ DE SÂNGE LA SATU MARE

Se aşteaptă donatorii

Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare organizează în luna august trei campanii mobile de donare de sânge, se arată într-o informare pe pagina de facebook a instituţiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima dintre acţiuni a avut loc marţi, 1 iunie 2023, la Carei, următoarea fiind prevăzută să se desfăşoare la Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş, la data de 10 august, iar cea de-a treia, la 31 august, în localitatea Tăşnad, la Ambulatoriul de specialitate. ”Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare invită la donare şi donatorii din localităţile învecinate” este îndemnul unităţii de transfuzie sanguină.

Programul de recoltare este între orele 8-11

De asemenea, pentru a veni în sprijinul doritorilor a căror program de activitate din timpul săptămânii nu corespunde cu intervalul orar al centrului, a fost gândită o zi din lună, respectiv sâmbătă, 19 august 2023, când porţile unităţii vor fi deschise după acelaşi program 8-11 pentru cei care doresc să doneze.

De altfel şi luna iulie a fost rezervată unei activităţi intense a centrului, fiind organizate capanii mobile pentru donare.

La 30 iulie 2023 echipa mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare a fost prezentă în localitatea Santău. Persoanele care au dorit să doneze sânge în cadrul Zilei Sănătăţii au avut ocazia să contribuie prin generozitatea lor la salvarea de vieţi, dar în acelaşi timp să-şi evalueze starea de sănătate în cadrul programelor naţionale de screening Poţi să Previi şi Pentru Tine, prin efectuarea de analizeş test Babeş- Papanicolau, mamografii, control oftalmologic, măsurarea tensiunii arteriale şi glicemiei.

Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge, iar spitalele se confruntă constant cu deficitul de unităţi şi preparate din sânge.

Lipsă acută de sânge

Donarea de sânge are numeroase beneficii dintre care amintim:
• Donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatismeş
• Donarea de sânge este recomandată persoanelor hipertensive, care nu urmează un tratament pentru această afecţiuneş
• După fiecare donare, sângele din corp se “reîmprospătează”, în felul acesta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor fiind mult mai mareş
• Persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă o rată mai mică de cancer şi o rată de mortalitate mai mică decât cele care nu donează sânge, însă trebuie să aibă loc donări regulate, nu ocazionaleş
• Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donatş
• Alte beneficii pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare al colesterolului şi duce în timp la apariţia afecţiunilor cardio-vasculare.

”Încurajăm oamenii să vină să doneze sânge în mod regulat, deoarece ne confruntăm cu o lipsă acută de sânge, fiindu-ne practic imposibil să facem faţă la solicitările spitalelor, pentru onorarea comenzilor de sânge. Menţionez că avem nevoie de orice grupă sanguină” a spus dr. Doiniţa Crişan, managerul Centrului de Transfuzie Sanguină Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with