…. şi timpul relativ scurt alocat pentru întorcmirea documentaţiilor şi solicitarea banilor, a făcut ca până acum, doar 5% din fonduri să fie acoperite cu solicitări din partea fermierilor.
Din motive obiective, aşa cum subliniază publicaţia Agroinfo, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu încă două luni a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-26 – Înființarea sistemelor de irigații, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027. Astfel, noul termen limită pentru depunerea proiectelor prin DR-26 în această sesiunea este 15 iulie 2024, ora 16.00.
Sesiunea a fost prelungită pentru a răspunde solicitărilor fermierilor care, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2115/ 2021, trebuie să dovedească faptul că starea corpului de apă utilizată pentru irigații nu a fost identificată ca fiind nesatisfăcătoare din punct de vedere al cantității de apă – respectarea acestei condiții se face prin prezentarea Avizului de Gospodărire a Apelor.
Pentru sesiunea în curs alocarea financiară este de 102.421.176 de euro. De la momentul lansării sesiunii pe data de 15 ianuarie 2024 și până în prezent, s-au depus on-line solicitări de finanțare în valoare totală de 4.206.106 de euro.
Valoarea maximă a finanțării care se poate obține pentru înființarea sistemelor de irigații prin intermediul DR-26 este de 500.000 de euro/beneficiar, iar sprijinului public nerambursabil este de 65% din costurile eligibile.
În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile investiții privind înființarea sistemelor locale de irigații la nivelul fermei, inclusiv montarea sistemelor de contorizare a apei, construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și de stocare a apei de irigat, precum și investițiile care vor viza utilizarea apei recuperate ca sursă alternativă de alimentare cu apă.
De asemenea, prin proiect, sunt finanțate cheltuielile cu construcția sau renovarea de bunuri imobile, onorariile pentru arhitecți, ingineri și consultanți, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, inclusiv studiile de fezabilitate. Prin DR-26 se pot deconta și cheltuielile cu achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci etc.
CITEȘTE ȘI:
400 milioane de euro, suma propusă pentru modernizarea infrastructurii de irigații din România
Fii primul care comentează