Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se trece la lucruri serioase: bugetul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sărbătoarea Centenarului a trecut ca și când ar fi avut loc acum o sută de ani. Se trece la lucruri serioase: bugetul. Se lucrează de zor. Se împart bani. După câte se pare, marele împărțitor este Darius Vâlcov, consilierul premierului, omul care a gândit programul economic al PSD.

Ca întotdeauna sunt nemulțumiri din partea partenerilor de guvernare, a aliaților din parlament.

ALDE și-a adus aminte că este partid de dreapta și ar cam fi cazul să-și spună mai apăsat punctul de vedere. UDMR, pentru sprijinul parlamentar, evident că va avea pretenții.

Un buget bun este cel care mulțumește pe toată lumea. Dar sacul moșului Dragnea și al crăciuniței Viorica nu este atât de mare. Ministerele mai puțin, dar organizațiile județene PSD au pretenții. Ministerele au nevoie de bani, dar miniștrii, fiind niște băieți nevinovați, nu au nicio idee despre bugetul ministerului. Este ca în bancul cu Ceaușescu și vaca din Livada. Tovarășul întreabă cât lapte dă, iar îngrijitorul spune: “Nu știu, că numai azi au adus-o.”

Adoptarea bugetului nu este o treabă ușoară. Dacă există suficientă voință politică din partea partidelor care se declară anti-PSD, dar și a parlamentarilor PSD care sunt anti-Dragnea, acum este momentul să trântească bugetul și să-i dea o lecție premierului Dăncilă.

Până acum nu a căzut niciun buget. Parlamentarii spun că țara nu poate funcționa fără buget și, din patriotism, îl votează. Este adevărat că și datorită negocierilor din parlament. Dacă parlamentarii primesc ceva pentru județele din care provin, chiar dacă sunt din opoziție, își dau votul.

Nici anul acesta perioada premergătoare adoptării bugetului de stat nu este lipsită de scandaluri. Cel mai răsunător, cu ecouri la Bruxelles, este declarația lui Darius Vâlcov despre comisarul european Corina Crețu. După cum se știe, aceasta a criticat dur guvernul pentru că nu face proiecte și nu accesează fonduri europene. Darius Vâlcov spune că marile proiecte de sute de milioane de euro finanțate din fonduri europene merg spre marile firme transnaționale. Dă exemplul unei insule din Qatar, făcută pe mare cu 250 de milioane de euro, pe care locuiesc 250.000 de locuitori și cu aceeași sumă s-au drenat plajele de la Marea Neagră, dar nu se vede cum. Banii s-au evaporat la o firmă străină care și-a declarat falimentul.

De fapt Darius Vâlcov spune că banii europeni merg la marile firme europene. Prin urmare, guvernul PSD-ALDE ar prefera parteneriatul public-privat și prin acest mod să fie atrase fondurile europene. După opinia lui, Corina Crețu minte prin omisiune. Deci trebuie să ne așteptăm la o replică la fel de dură.

Multe țări, spune Vâlcov, se bucură că România nu are autostrăzi. În fapt, consilierul primului ministru se face purtătorul de cuvânt al euroscepticilor. Și sunt destui, mai mulți în Europa, mai puțini în fostele țări socialiste.

Probabil și violențele din Paris sunt tot o reacție la lipsa de încredere cu care se confruntă UE. Cel mai celebru bulevard din lume, Champs Elysees, a fost devastat de așa-zisele “Veste galbene”. Se protestează împotriva creșterii prețurilor carburanților, a prețurilor în general.

Cum sunt prețurile în România? Cu mult peste capacitatea de cumpărare. Sunt și la noi suficiente motive de protest împotriva creșterii în spirală a prețurilor. Se va stopa prin viitorul buget creșterea în spirală a prețurilor, mai ales la utilități?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Omul care a declanşat războiul mondial

    Fantoma omului care a declanşat cel de-al doilea război mondial trăieşte în România. Rolul acestui personaj tragic, polonez la origine, a fost jucat, printre alţii, de Traian Băsescu prin 1998 când din poziţia de ministru l-a atacat dur pe primul ministru Victor Ciorbea. Consecinţa imediată: destabilizarea coaliţiei CDR-USD-UDMR . Alt personaj în acelaşi rol de declanşator al unei crize a fost Dan Nica.

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.