Image 1
Image 2
Ciornă automată

IFPLUSDELICATESE INTERZISE

Secrete despre carnea de cal și fugu

De la scandalul cărnii de cal în Europa și SUA, la pericolele ascunse ale delicatesei Fugu în Japonia. Aflați de ce și unde au fost interzise aceste alimente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Odată un aliment comun, carnea de cal este interzisă acum în Marea Britanie și SUA din cauza îngrijorărilor legate de sănătate.
Scandalul cărnii de cal din Europa

 

Carnea de cal a fost implicată într-un scandal major în Europa în 2013, când a fost descoperită carne de cal nedeclarată în produsele din carne de bovine. Acest scandal a început în Marea Britanie și s-a extins în multe alte țări europene, precum Germania, Franța și Italia. Un comerciant olandez a fost implicat în livrarea de carne de vită fals etichetată, care conținea și carne de cal, la peste 500 de firme europene între 2011-2013​​.

În Regatul Unit, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor a emis o alertă alimentară după ce a fost găsit ADN de cal în carne de vită, în conserve produse în România și vândute în magazinele „Home Bargains” și „Quality Save”. Scandalul a determinat Comisia Europeană să solicite testarea produselor din carne de vită în întreaga Uniune Europeană, descoperindu-se că unul din 20 de produse din carne de vită era contaminat cu carne de cal​​.

În Statele Unite, Departamentul Agriculturii a anunțat că nu importă carne de vită din țările implicate în scandalul cărnii de cal. De asemenea, Ikea, una dintre companiile implicate în scandal, a confirmat că chiftelele vândute în SUA nu conțineau carne de cal​​​​​​.
Renumit pentru toxicitatea sa letală, Fugu este interzis în SUA și Europa
Fugu, cunoscut și sub numele de pește puffer, este renumit pentru toxicitatea sa letală, fiind o delicatesă în Japonia și în alte țări asiatice. Prepararea sa este strict controlată de lege în Japonia și Coreea, unde numai bucătarii calificați, după cel puțin trei ani de pregătire riguroasă, au voie să pregătească acest pește.

 

Fugu este servit, de obicei, ca sashimi și nabemono, iar ficatul său, deși considerat o parte foarte gustoasă, este de asemenea cel mai otrăvitor și servirea acestui organ în restaurante a fost interzisă în Japonia încă din 1984. Datorită pericolului său, prepararea fugu în gospodărie poate duce ocazional la deces accidental​​.
În Statele Unite, Administratia pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează restaurantele și piețele de pește să nu vândă sau să servească pește puffer decât dacă este obținut de la o sursă sigură. Peștele puffer poate conține toxine puternice și letale, tetrodotoxină și/sau saxitoxină, care pot provoca boli grave și deces. Acestea sunt toxine ale sistemului nervos central și sunt mai letale decât cianura.
Datorită riscului pentru sănătate, importul comercial de pește puffer în Statele Unite este foarte restricționat.
În Uniunea Europeană, vânzarea peștilor din familia Tetraodontidae (din care face parte fugu) este interzisă complet. În Elveția, importul de fugu este legal, dar numai atâta timp cât este cumpărat exclusiv pentru uz privat​​.

 

Citește și:

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

FOTO: Va candida actualul președinte al CJ Satu Mare la europarlamentarele din 2024?

IFPLUS DIRECTIVĂ UE CONTROVERSATĂ

Casele fără eficiență energetică nu vor mai putea fi vândute sau închiriate

Disputele la Bruxelles cresc pe măsură ce se apropie alegerile europene. În prezent la ordinea zilei sunt negocierile finale între Comisie, Consiliu și Parlament privind Directiva privind clădirile din țările UE.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now