Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Septembrie sau decembrie?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
PSD susține data inițială stabilită cu PNL pentru alegerile prezidențiale, 15 septembrie turul unu, 29 septembrie turul doi. După alegerile locale și europene PNL dorește amânarea prezidențialelor până în apropierea parlamentarelor, în decembrie. Ce anume s-a schimbat?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PNL a obținut ca procent la voturi un rezultat general bun, 28%. PSD este cu câteva procente mai sus, dar departe de un 40%. Prin urmare nu despre rezultate este vorba. PNL găsește, probabil, că Nicolae Ciucă, anunțat deja ca prezidențiabil, nu este destul de pregătit. Mai mult decât a arătat până acum ca om politic, președintele PNL nu poate arăta ceva în plus prin simpla prelungire a termenului stabilit, în septembrie.

Înseamnă că altul este motivul. Este posibil ca liberalii să încerce refacerea unei alianțe de dreapta. Procentele Alianței Dreapta Unită nu sunt deloc încurajatoare.

Președintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia, asumându-și responsabilitatea pentru rezultatele slabe. Deci cu principalul partid de dreapta nu pot fi demarate negocieri.

Bazându-se pe rezultatele alegerilor prezidențiale precedente, PNL trage concluzia că alegătorii români sunt majoritar de dreapta.
Restul alegerilor, locale și parlamentare, demonstrează că alegătorii nu sunt sută la sută de dreapta, ci sunt anti-PSD când sunt în situația de a alege o singură persoană, președintele țării.

Ca politicienii, au și alegătorii ciudățeniile lor. La locale și parlamentare votează PSD oferindu-i de regulă primul loc, iar la prezidențiale îl sancționează pe candidatul prezidențial social democrat.

Încă de la preluarea mandatului Marcel Ciolacu a recunoscut că în turul doi al alegerilor prezidențiale electoratul se coalizează împotriva candidatului prezidențial al PSD. A și anunțat, atunci, că PSD va căuta un independent.

Hopa! a sărit Mircea Geoană. Eu, ca secretar general adjunct NATO sunt independent, și-a zis fostul lider PSD, și a început o campanie electorală discretă, dar cu ținte clare. Este adevărat că după ce a pierdut alegerile în fața lui Traian Băsescu a cam fost dat afară din partid, dar asta nu contează.
De altfel, asta a făcut PSD de fiecare dată după prezidențiale. I-a dat afară pe toți președinții care au candidat și au pierdut alegerile, de la Adrian Năstase și Mircea Geoană, până la Victor Ponta și Viorica Dăncilă.

Marcel Ciolacu nu vrea să pățească la fel. Deci nu candidează la președinție, dar vrea să rămână prim ministru. De fapt acolo, la guvern, sunt fondurile, nu la președinție.

Care ar fi problema? Din moment ce s-a stabilit că PSD îl susține pe Nicolae Ciucă de ce s-au sucit lucrurile? De unde a pornit disputa? A pornit de la data alegerilor sau există un motiv ascuns?Singurul care anunță mereu că Nicolae Ciucă, președintele PNL, trebuie să-și asume candidatura la președinție este Rareș Bogdan. Greii PNL tac.
Nicolae Ciucă este cel mai bun produs al PNL? Are carismă, trage partidul după el? Strălucește ca orator, este foarte popular? Are idei economice foarte clare, este un om de dreapta, a propus măsuri de dreapta cât a fost prim ministru?  Pare a fi  un demn urmaș al marilor oameni politici din familia Brătianu?

Nu știm. Sau nu s-a prea văzut până acum. Va recupera deficitul de imagine dacă alegerile stabilite în septembrie se vor amâna până în decembrie? Numai strategii și apropiații lui Nicolae Ciucă știu.

Că este un scandal, deocamdată în fașă, se vede de la distanță. Că unul dintre partide, PNL sau PSD, se gândește să iasă de la guvernare, iarăși nu se știe.
În orice caz, PSD nu dă semne că ar dori să iasă de la guvernare. Vrea PNL să iasă de la guvernare? Liberalii nu-l pot lăsa descoperit pe președintele Klaus Iohannis la sfârșit de mandat.

Dacă se sparge alianța PNL-PSD cum rămâne cu “stabilitatea politică”  clamată de  ambele partide? Ce mai contează stabilitatea când este vorba de a câștiga sau a pierde puterea?

Septembrie sau decembrie, jocul de-a câinele și pisica dintre PNL și PSD, lasă un gust amar și celor care cred că alegerile aduc schimbări semnificative în economie, în viața socială, în nivelul de trai până la urmă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns