Image 1
Image 2

SERVICII GRATUITE

Serviciile de prevenție gratuite sunt accesibile și pacienților cronici cu vârsta peste 40 de ani

De la 1 iulie 2023, Casa Națională de Asigurări de Sănătate  pune la dispoziția pacienților cu boli cronice cu vârsta peste 40 de ani un set de servicii medicale gratuite. Consultaţia preventivă de depistare precoce a unor afecţiuni la adulţii care sunt înregistraţi la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice se acordă de 2 ori pe an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum subliniază specialiștii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, scopul consultației este de a identifica și interveni pentru ca pacienții cu boli cronice să nu dezvolte și alte afecțiuni precum:boli cardiovasculare şi metabolice; cancer; afecțiuni hepatice; sănătatea mintală; sănătatea reproducerii.

 

Persoanele asigurate, care au o afecțiune cronică, beneficiază de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiția ca persoanele respective să nu le fi făcut deja în anul în care are loc consultația de prevenție.
Investigațiile recomandate sunt:Hemoleucogramă completă, VSH, Glicemie, Colesterol seric total, LDL colesterol, Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, PSA la bărbaţi, TGO, TGP,determinarea raportului albumină/creatinină urinară, senologie imagistică la femei, examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice, TSH şi FT4 la femei.

 

Potrivit datelor statistice ale CNAS,  la finele primelor 6 luni ale acestui an, 17.762 asigurați sunt incluși în Programul național de boli cardiovasculare, iar 15.468 asigurați sunt incluși în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică. În trimestrul al III-lea al acestui an, medicii de familie au acordat 6289 consultații de prevenție pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani, care sunt deja înregistrate la medicul de familie cu alte boli cronice decât cele pentru care se face prevenția, peste 60% fiind acordate femeilor.
Cele mai multe consultații au fost acordate în:București – 1159; Bihor – 448;Constanța – 437;Iași – 316.

 

”Aceste cifre subliniază o realitate importantă: pacienții cu boli cronice sunt adesea predispuși să dezvolte și alte afecțiuni. Astfel, devine crucial să promovăm consultațiile preventive și serviciile de gestionare a bolilor cronice pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru acești pacienți” a precizat președintele CNAS, dr. Andrei Baciu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with