Image 1
Image 2

TRADIȚIE ROMÂNEASCĂ

Șezatoare oșenească la Muzeul în Aer Liber din Negrești, de Dragobete

Șezatoare oșenească la Muzeul în Aer Liber din Negrești, în ajun de Dragobete
Tinerii din Țara Oașului și meșterii populari, precum și prietenii Muzeului în Aer Liber al Țării Oașului se vor reuni în ajun de Dragobete, la fel ca în fiecare an. Instituția de cultură pune la mare cinste fiecare sărbătoare religioasă ori tradiție autentică, prin care sunt valorificate obiceiurile din această zonă etnografică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Practic, în data de 23 februarie 2024, în ajunul zilei de Dragobete, sărbătoarea iubirii în tradiția românească, la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului se organizează o șezătoare oșenească tradițională.

 

 

La eveniment vor participa tinerii din Ansamblurile Folclorice „Oașul” și „Sânzâienele” din Negrești-Oaș, sub coordonarea profesoarei Tripon Maria, elevi de la instituțiile de învățământ din oraș, împreună cu membrii Asociației Pensionarilor, alături de tezaurul uman viu Floare Finta și Geza Istvanfi.

 

 

Luminătorii satului, Floare Hotca, Hotcă Ana, Floare Pop, Ana Mare și Maria Finta, meșteri populari precum Mirela Bud și Mihaela Deac, prieteni ai muzeului, Nicolae Pop, Berende Gheorghe, Tămaș Mihali și Andreea Domuța, împreună cu alți creatori populari locali și bătrâni ai comunității, ne vor împărtăși din bogăția tradițiilor moștenite de la moși strămoși.

 

 

Șezătoarea va include demonstrații de munci tradiționale cum ar fi torsul cânepei și al lânii, rășchietul firului de cânepă, depănatul lânii și făcutul ițelor pe lopată, la care se adaugă activități mai moderne, precum confecționarea zgărzilor, zgărdanelor și a altor podoabe populare.

 

 

Atmosfera va fi animată de țâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori și va fi completată cu bucate tradiționale“, au precizat reprezentanții instituției de cultură.

 

Șezatoarea este organizată de Primăria Negrești-Oaș prin Muzeul Țării Oașului, în colaborare cu Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

 

Citește și:

Iubitorii de tradiții autentice sunt așteptați la șezătoarea de Dragobete la Carei

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with