Image 1
Image 2

Sfântul Timotei (sec.I) – Episcop

Sfantul Timotei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Timotei
Sfantul Timotei

22 ianuarie (calendarul bizantin)

26 ianuarie (calendarul latin)

 

Sfinţii Timotei şi Titus au fost formaţi şi îndrumaţi de marele Apostol al neamurilor; pentru acest motiv în noul calendar comemorarea lor este în continuarea sărbătorii convertirii Sfîntului Pavel.

Timotei este chipul ucenicului exemplar: ascultător, discret, muncitor, curajos. Pentru aceste calităţi Pavel îl alege de tovarăş în munca apostolică, în locul lui Ioan Marcu, încă din toamna anului 50, în timpul celei de a doua călătorii misionare a lui.

Născut în localitatea Listra, unde Paul l-a întâlnit în cursul primei sale călătorii şi l-a avut printre cei dintâi convertiţi, Timotei fusese crescut în religia ebraică de către bunica sa Loida şi mama sa Eunice care i-au insuflat o mare dragoste faţă de Sfânta Scriptură. Din acest moment, viaţa lui este strâns legată de a marelui Apostol.

Timotei este alături de Pavel la Filipi, şi la Tesalonic; îi găsim împreună la Atena, la Corint, la Efes, şi în cele din urmă la Roma, în perioada primei arestări a lui Pavel. Neobosit “comis voiajor” al Apostolului neamurilor, Timotei ţine legătura între Pavel şi tinerele comunităţi fondate de el. Adesea îi ducea scrisorile şi-i aducea noutăţile din comunităţile respective.

Între anii 63 si 66, cînd primeşte prima scrisoare de la Pavel, Timotei se afla în capul Bisericii din Efes. Din Roma, Pavel îi scrie o a doua scrisoare, rugându-l să vină până la el cât mai în grabă, înainte de sosirea iernii.

E mişcătoare rugămintea bătrânului apostol de a-i aduce o îmbrăcăminte de lână, pentru a se apăra de frigul carcerei romane. Timotei a fost de faţă la execuţia Sfântului Pavel, apoi s-a întors definiv la sediul său din Efes, unde, conform unei tradiţii destul de târzii, a murit în anul 97.

Între numele cu o deosebită amprentă religioasă, Timotei are un loc de frunte. El este format din două cuvinte greceşti: timao, cuprinzând ideea de respect, teamă, cinstire şi Theos, Dumnezeu.

Împreună, desemnează starea sufletească a celui care cinsteşte pe Dumnezeu, şi din iubire se teme de El. Aproape spontan, ne vine în minte cuvântul Sfintei Scripturi : “Teama de Dumnezeu este începutul înţelepciunii”.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with