Image 1
Image 2

FONDURI PENTRU FERMIERI

Şi în acest an se acordă subvenţie pentru cultura de lucernă, începând cu suprafaţa de 0,3 ha

Şi în acest an se acordă subvenţie pentru cultura de lucernă, începând cu suprafaţa de 0,3 ha
Veste bună pentru fermieri. Şi în acest an, asemeni anilor precedenţi, se va acorda subvenţie pentru persoanele care cultivă minimum un hectar de teren cu această cultură, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… iar suprafaţa minimă este de 3.000 de metri pătraţi. Timpul a dovedit că fânul de lucernă este bine cotat şi apreciat până şi în îndepărtata Chină.

După cum consemnează publicaţia Agroinfo, fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

 

 

“Art. 84. – (1) Sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, intervenţia PD-10, se acordă fermierilor care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate: a) sunt beneficiari BISS;
b) sunt utilizatorii unei suprafeţe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare şi control (IACS); c) exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha şi cu o suprafaţă a parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha; d) fac dovada că au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleţi sau făină, sau 200 de kg de sămânţă certificată; e) au comercializat cel puţin producţia minimă de masă verde sau fân sau produse derivate din fân prevăzute la lit. d) către exploataţii de creştere a animalelor înscrise în BND şi/sau a păsărilor, pe baza facturii și/sau a bonuluifiscal și/sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol; şi/sau; f) dovedesc că cel puţin producţia minimă de masă verde sau fân sau produse derivate din fân prevăzute la lit. d), obţinută în fermă, a fost stocată în vederea consumului destinat animalelor și/sau consumată de animalele înscrise în BND şi/sau de păsările pe care le deţin.

 

 

Verificarea eligibilităţii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, a calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de lucernă/fân obţinute pe perioada anului de cerere, întocmită şi semnată de către fermier; g) în cazul loturilor semincere, au comercializat cel puţin producţia minimă de 200 kg/ha sămânţă certificată cultivatorilor de lucernă a căror exploataţii sunt situate pe teritoriul naţional, pe bază de factură și/sau bon fiscal şi/sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol; h) pentru obţinerea producţiei de masă verde sau fân sau produse derivate din fân, prevăzute la lit. e), cât şi în cazul loturilor semincere de lucernă prevăzute la lit. d), utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile prebază, bază şi certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 155/2010 privind producerea în vederea comercializării şi comercializarea seminţelor de plante furajere, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerinţele specifice pentru producerea, certificarea şi comercializarea seminţelor de cereale, plante oleaginoase şi pentru fibre şi plante furajere în România.

 

 

(2) Documentul de achiziţie a seminţelor este însoţită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu menţiunea “Sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau buletinul de analiză oficială cu menţiunile “Necesar propriu” şi “Interzisă comercializarea” sau
documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE.

 

CITEȘTE ȘI:

 

AGRICULTURA ÎN SATU MARE: Sunt pregătiţi femierii pentru iarnă?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LOCOMOTIVĂ ÎN FLĂCĂRI

Avea 19 vagoane cu ţiţei între Supur şi Acâş

Sâmbătă, 30 septembrie 2023, în jurul orei 01.00, Detaşamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD tip B2 şi echipaje formate din 12 cadre militare pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la generatorul de curent a unei locomotive, parte a unui tren marfar, aflată la ieşirea din localitatea Supur.