Image 1
Image 2

PAROHIA VADU IZEI

Slujba arhierească și finţire de capelă mortuară

       Duminică, 29 octombrie 2023, duminica a XXIV-a după Sfintele Rusalii, a Învierii fiicei lui Iair, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Parohia Vadu Izei, Protopopiatul Sighetu Marmaţiei, paroh Pr. Vasile Hotico, preot II Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, şi a binecuvântat noua capelă de cimitir din localitate, cu hramul „Învierea lui Lazăr”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

„Am revenit în mijlocul dragostei credincioşilor din Parohia Vadu Izei, o parohie vie, cu credincioşi care iubesc Biserica noastră Ortodoxă strămoşească, pentru care au înălţat în cinstea Sfântului Apostol Andrei această măreaţă biserică cu dimensiuni de catedrală, care a început cu multă pătimire, în 1999, a spus Preasfinşitul Părinte Episcop Iustin. După 10 ani, în 2009, a fost terminată, desăvârşită, cu o pictură minunată şi o arhitectură neo-românească şi a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian împreună cu noi. Povara şi golgota acestei zidiri, a acestei ctitorii pentru veşnicie, a purtat-o Părintele Vasile Hotico, împreună cu Părintele Gheorghe Ulici şi cu credincioşii, Consiliul Parohial. Repet: a fost o multă pătimire şi luptă mare. În cele din urmă, Sfântul Apostol Andrei are aici biserica lui, iubită şi iubită, în acelaşi timp, de popor, care o cercetează şi care o iubeşte şi o împodobeşte cu prezenţa lui frumoasă şi numeroasă, în costumele lor tradiţionale şi cu multă evlavie şi credinţă faţă de valorile noastre sfinte. Astăzi am revenit pentru că şi-au construit şi o capelă de cimitir, în cadrul proiectului nostru eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară” şi au aşezat-o într-un spaţiu unde au un loc generos pentru mormintele celor ce vor pleca. Parohia fiind numeroasă, sunt aproximativ 3.000 de suflete în această parohie, la şase km de Sighet. Sunt două biserici. O altă biserică este pe zona, strada numită Şugău. Nu sunt două parohii. Sunt pfreot I, preot II, care slujeasc în cele două biserici şi acoperă spaţiul pastoral-misionar în chip minunat. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate realizările lor şi felicităm pe părinţi, Consiliul Parohial şi mulţumim celor ce au sprijinit construcţia, în principal credincioşilor. Sunt cei care au constribuit hotărâtor şi cu dorinţa de a se ridica această capelă şi cu oartea materială pe care au dăruit-o pentru construirea acestei capele, unde se vor face slujbe pentru veşnica pomenire a celor din veac adormiţi, părinţi şi fraţi ai noştri şi vor fi prohodiţi cei care vor pleca din lumea aceasta mai devreme sau mai târziu, adormind întru nădejdea învierii şi a vieţii de veci. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Vasile Aurel Pop, protopop de Sighet, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Pr. Vasile Hotico, paroh, Pr. Gheorghe Ulici, preot II şi secretar eparhial, Pr. Dan Sidău, din Sighetu Marmaţiei, directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Pr. Toader Ionuţ Coman din Valea Stejarului, Pr. Ştefan Simion din Berbeşti, Pr. Marius Iusco din Rona de Jos, Pr. Ioan Tomoiagă din Onceşti, Pr. Ioan Pop din Poienile Izei, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol. Diac. Lucian Hotico.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă au cântat Crina  Gampe, studentă la Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca, şi corul de elevi şi foşti elevi ai Şcolii din localitate, dirijaţi de profesoara de religie Ileana Andreica şi profesoara de franceză Ileana Ardelean.

Între oficialităţi s-au aflat subprefectul Fiorela Crina Chilat, Petru Vlaşin, primarul comunei Vadu Izei, senatorul  Sorin Vlaşin, locuitor al satului, primarul Matei Godja al comunei Onceşti, alături de comisarul şef Marius Arba, şeful Poliţiei Sighetu Marmaţiei, locuitor al satului, Arhitectul Dorel Cordoş, Col. r. Ioan Teleptean, fost comandant adjunct al IPJ Maramureş, fiu al satului, Col. r. Ştefan Bora, fost şef al Poliţiei Transporturi.

Sfinţirea capelei de cimitir

Cu cheltuieli nu puţine a fost ridicată şi terminată o capelă de cimitir, amplasată la intrarea în localitate dinspre Baia Mare, pe o suprafaţă de teren de 4 hectare, unde va fi viitorul cimitir al localităţii Vadu Izei. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a sfinţit capela de cimitir şi a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa construirii în fiecare localitate a unei capele de cimitir şi rolul ei în prohodirea şi petrecerea pe ultimul drum al celui decedat.

Cuvântul de învăţătură

„Evanghelia luată astăzi de la Sfântul Evanghelist Luca vorbeşte tocmai despre viaţă şi moarte, despre sănătate sufletească şi sănătate trupească, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este vorba de minunea învierii fiicei lui Iair, care era un dregător, era un demnitar de rang înalt, slujitor al sinagogii. Slujitorii sinagogii şi sinedriul, care era parlament politico-religios al poporului iudeu, erau demnitari de rang înalt. Fiica lui, ne relatează Sfântul Evanghelist Luca, era bolnavă, era chiar pe moarte…”

Pe ea o învie Iisus Hristos şi o redă părinţilor.

Pericopa evanghelică a duminicii a creat prilejul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin să vorbească credincioşilor despre câteva lucruri practice legate de înmormântare.

„La o înmormântare tot poporul trebuie să ţină o lumânare în mână, pentru că lumina lină a lui Dumnezeu o căutăm toată viaţa şi cu această lumină vom pleca din lumea aceasta. De aceea, la sfârşitul vieţii, când petrecem pe cineva din lumea aceasta aprindem lumânări toţi. Iar noi am dat o circulară că nu numai preoţii să ţină lumânări, trebuie să ţină lumânări în mână tot poporul, că suntem datori să avem o lumânare aprinsă în mâini, că semnalizează, pe de o parte sufletul celui adormit, pe de altă parte simbolizează lumina învierii, că noi nu îl aşezăm în mormânt pe cel decedat ca un cadavru. Pentru medici trupul neînsufleţit este cadavru, pentru noi, creştinii, trupul neînsufleţit sunt oseminte, pentru că a participat la viaţa bisericii şi-l petrecem cu rugăciuni, cu mărturia luminii şi, în final, se cântă „veşnica pomenire”, când se aşază osemintele în mormânt. De două ori se cântă. A treia oară se cântă „Hristos a Înviat”, pentru că noi nu credem în moarte, ci în înviere, că iubirea este mai puternică decât moartea şi acolo pe cruce scrie: aici îşi doarme somnul de veci robul sau roaba lui Dumnezeu cutare, care a adormit în nădejdea învierii şi a vieţii de veci. Aceasta este existenţa noatră şi nu ne temem nici de viaţa dificilă, nici de moartea care va veni, pentru că dincolo de moarte este altă viaţă, şi mai multă viaţă, viaţa cu Dumnezeu în lumina şi slava Preasfintei Treimei în împărăţia lui Hristos.”

Distincţii

Pentru truda de-a lungul celor aproape trei decenii de păstorire, Părintele paroh Vasile Hotico, ziditorul, împreună cu credincioşii, a două biserici, a capelei de cimitir, a unei case parohiale şi a unei săli sociale, a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, iar părintele Gheorghe Ulici, coslujitor în parohie şi secretar protopopesc, a primit Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, întemeietorul Mănăstirii Rohia.

Consiliul Parohial şi cei mai importanţi binefăcători au fost răsplătiţi cu Diplome ale Anului omagial.

Credincioşii, prin preotul paroh, au oferit Preasfinţitului Episcop Iustin o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, pentru muzeul Episcopiei, şi un coş cu flori.

Pr. Vasile Hotico, paroh: „Trăiesc o mare bucurie, deoarece astăzi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a venit în parohia noastră. Şi n-a venit cu mâna goală, ci a venit să ne binecuvinteze, să ne sfinţească, capela de cimitir. Îmi aduc minte că acum 29 de ani am fost numit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin ca preot paroh la Parohia Vadu Izei, Protopopiatul Sighet. Atunci mi s-a recomandat să ridic două biserici, una în centrul Vadului, aceasta în care s-a slujit, şi cealaltă pe strada Şugău. După aceea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu veşnicul de pomenire Episcop Justinian Arhiepiscopul, au sfinţit cele două biserici. Rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze munca credincioşilor noştri, că ei au ridicat această capelă, ca o încununare a tuturor lucrărilor noastre. Pe lângă capela pe care am ridicat-o şi cele două biserici, am mai ridicat o casă parohială, cât şi o sală socială. Activitatea noastră din punct de vedere religios-cultural se desfăşoară foarte bine, cât şi cealaltă filantropică, pe care o desfăşoară Părintele diacon Lucian Hotico, care slujeşte împreună cu Părintele protopop la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei. Rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze munca acestor credincioşi, să le ajute în viaţă şi, aşa cum a spus Moise, dacă nu mă numeri şi pe mine împreună cu poporul pe care îl conduc, să mă ştergi din cartea vieţii. Eu trebuie să fiu numărat împreună cu acest popor care m-a ajutat şi am realizat aceste lucrări frumoase, binecuvântate şi închinate lui Dumnezeu.”

Andrei Fărcaş

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with